Comisia Europeana taie Ungariei cele 7,5 miliarde de euro plus banii pentru PNRR. Guvernul Orban nu a adoptat masuri adecvate contra coruptiei si nepotismului

externe

Pentru ca Victor Orban nu lupta in mod adecvat impotriva coruptiei si nepotismului, cea mai inalta autoritate a UE, Comisia Europeana, recomanda oprirea alimentarii cu bani a Ungariei, informeaza Suddeutsche Zeitung.

Comisia Europeana recomanda ca fondurile europene de miliarde sa nu fie oferite deocamdata Ungariei. Comisia este nemultumita de eforturile anticoruptie ale guvernului de la Budapesta. De aceea, ea propune blocarea a circa 7,5 miliarde de euro din bugetul comunitar si a 5,8 miliarde de euro din ajutorul Corona.

Comisia a convenit cu Ungaria 17 reforme pentru a evita retinerea fondurilor. Dupa care, guvernul premierului Viktor Orban avea termen pana la jumatatea lunii noiembrie sa faca progrese in lupta impotriva coruptiei si a nepotismului. Dar masuri importante nu au fost puse in aplicare in mod corespunzator.

Ministrii de finante ai UE vor decide daca Ungaria chiar nu nu va primi cele 7,5 miliarde de euro de la bugetul UE. Pentru a ingheta banii este necesara o majoritate calificata. Aceasta inseamna ca cel putin 15 din cele 27 de tari UE ar trebui sa fie de acord si sa reprezinte impreuna cel putin 65% din populatia totala a UE.

Chiar inainte de recomandarea comisiei, reprezentantii guvernului maghiar erau relaxati. „Avand in vedere ca toate promisiunile sunt puse in aplicare, este de sperat ca toate fondurile UE vor fi disponibile anul viitor”, a declarat marti, la Budapesta, ministrul pentru dezvoltare regionala, Tibor Navracsics. Printre altele, Ungaria a indeplinit cerintele UE prin crearea unei noi „autoritati de integritate” care sa analizeze cazurile suspecte de coruptie.

Nu este deloc sigur ca statele membre vor urma aceasta recomandare. Este posibil ca unele guverne din Europa de Est si de Sud-Est sa se abtina, de teama sa nu fie ele insele vizate de probleme de coruptie.

Pe de alta parte, dupa aceasta sanctiune, Ungaria ar putea bloca toate deciziile care necesita unanimitate in UE. Acest lucru este valabil, de exemplu, pentru sanctiunile impotriva Rusiei sau deciziile de a sprijini Ucraina in razboiul impotriva tarii vecine.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: