Comisia Europeana trebuie sa prezinte in doua saptamani propuneri concrete privind interventiile pe piata gazelor naturale

externe

Liderii statelor UE au cerut, vineri, Comisiei Europene sa prezinta in termen de doua saptamani propuneri „clare si concrete”, nu cu „vorbe” sau cu initiative „vagi”, privind interventiile pe piata gazelor naturale si plafonarea intr-o forma sau alta a pretului acestora pentru diminuarea costurilor energetice, relateaza agentiile EFE si Reuters citate de Agerpres.

Reuniti la summitul informal de la Praga, liderii europeni nu au reusit sa-si apropie pozitiile privind modalitatile de plafonare a pretului gazelor. Majoritatea sunt de acord asupra acestei plafonari, dar persista dezacordurile privind detaliile implementarii unei asemenea masuri.

Optiunile examinate cuprind o plafonare generala, „un interval de preturi” cu furnizorii de incredere de gaze naturale, un plafon de pret pentru gazul folosit la productia de energie electrica sau un plafon numai pentru gazul rusesc.

Statele si institutiile UE discuta de mai multe saptamani pe marginea acestei chestiuni, deocamdata fara rezultat, desi Cei 27 sunt de acord ca este nevoie de masuri comune pentru a face fata crizei energetice in timp ce preturile in crestere ameninta blocul comunitar cu recesiunea.

Presedintele francez Emmanuel Macron a avertizat ca, in privinta aprovizionarii cu gaze. iarna 2023-2024 va fi chiar mai dificila decat iarna care vine.

Pentru a inlocui gazul rusesc – la care UE si-a stabilit ca obiectiv sa renunte dupa agresiunea Rusiei contra Ucrainei – UE va intensifica negocierile cu alti furnizori de gaze, a adaugat liderul de la Elysee.

El a mai anuntat, potrivit AFP, ca liderii UE au convenit la summitul de la Praga crearea unor „mecanisme de solidaritate financiara europeana” pentru a face fata impreuna cresterii preturilor la energie in urma razboiului din Ucraina.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: