Comisia lui „Ciordache” a modificat rapid alte doua legi din Justitie, cele privitoare la statutul magistratilor si functionarea CSM. Ce s-a schimbat?

news

Comisia speciala care a modificat legile justitiei a dat marti raport de admitere pentru legea 303/2004 privind statutul magistratilor si legea 317/2004 privind functionarea si organizarea CSM. Astfel, cele doua legi au fost adoptate cu 13 voturi “pentru” si 7 „impotriva”.

Printre cele mai importante modificari la cele doua legi se afla eliminarea presedintelui Romaniei din numirea conducerii ICCJ si corelarea prevederii din legea 303/2004 cu legea 317/2004.

Astfel, alineatul (1) al articolului 53 se modifica si va avea urmatorul cuprins: “Presedintele, vicepresedintii si presedintii de Sectie ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani si care nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani”, anunta News.ro.

Membrii comisiei paralmentare pentru modificarea legilor justitiei au decis, marti, ca informatiile privind statutul magistratilor, organizarea judiciara si organizarea CSM, precum si cele legate de cooperare institutionala devin informatii de interes public, dupa schimburi de replici intre putere si opozitie. “Informatiile care privesc statutul judecatorilor si procurorilor, organizarea judiciara, organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, cooperarea institutionala intre instante si parchete, pe de o parte, si orice alta autoritate publica, pe de alta parte, precum si actele emise sau incheiate de catre sau intre autoritatile publice si cele judiciare, prin derogare de la prevederile art. 12 din legea 544/2001, constituie informatii de interes public, la care accesul liber este garantat”, se arata in textul alineatului 7 al articolului 7 din Legea 303/2004.

In sedinta comisiei de luni, membrii comisiei au votat in unanimitate, la propunerea PNL, o alta modificare a alineatului 7 al articolului 7 din Legea 303/2004, stabilind ca „informatiile care privesc statutul judecatorilor si procurorilor, organizarea judiciara, organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, cooperarea institutionala intre instante si parchete, pe de o parte, si orice alta autoritate publica, pe de alta parte, constitutie informatie de interes public la care accesul este liber garantat in masura in care nu contravin prevederilor din alte legi speciale.” „Considera ca sintagma «nu contravin altor legi speciale» creeaza o anumita confuzie si da posibilitatea ca prin introducerea acestei sintagme anumite informatii care sunt de interes public… Introducerea sintagmei dumneavoastra este restrictiva si da nastere unor intepretari care ar putea prejudicia dreptul la libera informare”, a spus Florin Iordache.

De asemenea, senatorul PNL Iulia Scantei a afirmat: „Eu nu aveam in vedere sa interzic accesul. Dumneavoastra imi vorbiti despre posibilitatea de a secretiza aceste categorii de informatii si raporturi juridice, ori ele nu fac obiectul acestei legi. (…) Alte legi speciale le secretizeaza. Trebuie sa va duceti in legea speciala, la informatii calsificate si sa le exceptati de la clasificare”.

Deputatul PNL Catalin Predoiu a spus ca „CCR ne-a atras atentia ca sunt legi speciale care trebuie precizate”. Deputatul USR Stelian Ion a sustinut ca CCR a precizat ca derogarea nu este posibila, iar declasificarea nu se poate face prin legea 303/2004.

„Curtea ne spune in mod clar ca nu putem face aceasta derogare (…) daca se doreste o declasificare nu prin aceasta lege, (…) ci prin modificarea altor acte normative. Ne vom intoarce la Curte cu acelasi rezultat ”, a sustinut deputatul USR Stelian Ion.

Comisia speciala pentru modificarea legilor justitiei a admis marti o serie de amendamente la legea 303/2004 privind statutul magistratilor, astfel incat notiunea de eroare judiciara a fost redefinita.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: