Comitetul International Olimpic a luat, in sfarsit, decizia suspendarii Comitetului Olimpic din Rusia

externe

CIO, Rusia, suspendare, olimpiada

Comitetul International Olimpic (CIO) a suspendat Comitetul Olimpic Rus (COR) pana la noi ordine pentru ca a inclus regiunile ocupate RPD, RPL, Kherson si Zaporizhzhia in componenta consiliilor olimpice.

CIO a stabilit ca decizia unilaterala luata de Comitetul Olimpic Rus la 5 octombrie 2023 de a include, in calitate de membri ai sai, organizatiile sportive regionale care se afla sub autoritatea Comitetului National Olimpic (CNO) al Ucrainei (si anume Donetk, Herson, Luhansk si Zaporijia) incalca integritatea teritoriala a CNO al Ucrainei, recunoscuta de Comitetul International Olimpic (CIO) in conformitate cu Carta Olimpica.

Suspendarea are urmatoarele consecinte:

Comitetul Olimpic Rus nu mai are dreptul de a functiona ca si Comitet Olimpic National, asa cum este definit in Carta Olimpica, si nu mai poate primi nicio finantare din partea Miscarii Olimpice.

Dupa cum se mentioneaza in pozitia si recomandarile CIO din 28 martie 2023, care raman pe deplin in vigoare, CIO isi rezerva dreptul de a lua o decizie cu privire la participarea sportivilor individuali neutri cu pasaport rusesc la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 si la Jocurile Olimpice de iarna de la Milano Cortina 2026 la momentul potrivit.

De asemenea, CIO isi rezerva dreptul de a lua orice alta decizie sau masura in functie de evolutia acestei situatii.

„Decizia ROC de a include patru consilii olimpice in componenta sa este o incalcare a Cartei Olimpice, deoarece incalca integritatea teritoriala a Ucrainei”, a declarat Mark Adams, directorul de comunicare al CIO, in fata presei.

Astfel, Comitetul Olimpic Rus nu va putea primi finantare din partea CIO si nu va putea indeplini functiile de comitet olimpic national.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: