externe

Compania aeriana Saudia cumpara 100 de avioane electrice pentru zboruri interne

Saudi Arabian Airlines (Saudia) a semnat un acord cu dezvoltatorul german de taxiuri aeriene Lilium pentru cumpararea de pana la 100 de aeronave electrice, care vor fi folosite in zborurile interne, a declarat, miercuri, directorul executiv al transportatorului de stat, potrivit Reuters.

Potrivit directorului Saudia, Ibrahim Koshy, avioanele vor fi „un serviciu premium”, transportand intre patru si sase pasageri. „Acest lucru arata angajamentul Saudia fata de sustenabilitate, deoarece vorbim despre avioane 100% electrice si suntem prima companie aeriana din regiunea MENA care introduce astfel de aparate in reteaua sa.”

Certificarea de catre autoritatile de reglementare din Arabia Saudita este asteptata in 2025, a spus el.

Pretul nu a fost inca convenit deoarece termenii comerciali nu au fost finalizati, a spus Koshy.

Lilium, care concureaza pe o piata aglomerata a vehiculelor electrice cu decolare si aterizare verticala (eVTOL), a declarat luna trecuta ca intentioneaza sa dezvolte capacitatea de productie la aproximativ 400 de jeturi Lilium pe an, in timp ce cauta variante de atragere de fonduri publice pentru cercetare.

Koshy spera ca „in cursul acestui an”, Saudia va avea o retea comerciala operationala.

„Vom analiza si infrastructura necesara”, a spus el, adaugand ca, deoarece aeronavele sunt eVTOL, nu necesita aeroporturi. „Seamana mai mult cu un port cu statii de incarcare, pasageri care se imbarca, debarca si asta va necesita o intreaga infrastructura”, a precizat el, adaugand ca infrastructura poate fi construita de investitorii publici si privati.

Arabia Saudita isi propune reducerea amprentei de carbon la zero pana in 2060. Miercuri, gigantul petrolier Saudi Aramco a lansat un fond de 1,5 miliarde de dolari pentru sprijinirea tranzitiei energetice globale, in timp ce oficialii sauditi au spus ca trecerea de la hidrocarburi ar putea dura decenii, necesitand investitii continue in resurse conventionale.

Koshy a declarat marti ca exista discutii cu producatorii de avioane Airbus si Boeing cu privire la comenzi pentru Saudia dar si pentru o noua companie de transport aerian pe care regatul intentioneaza sa o lanseze, numita provizoriu RIA.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Franta: Momentul in care duba penitenciarului a fost atacata cu mitraliere Kalasnikov. Mafiotul „Musca” a reusit sa evadeze – Video

A aparut o prima inregistrare video a atacului in care au fost ucisi, marti, trei…

38 de minute ago

Gunoierii din Paris au intrat in greva. Ei cer un „bonus olimpic” si o crestere salariala

Aproximativ 400 de angajati de la salubrizare din Paris au intrat marti in greva, cerand…

4 ore ago

Bucurestean ucis in strada de doi indivizi, acestia l-au lovit cu batele. Medicii au incercat in zadar sa il resusciteze – Video

Trei indivizi s-au luat la bataie, pe Bulevardul Constructorilor din Bucuresti, langa Parcul Crangasi, starnind…

4 ore ago

Opt ceasuri ale lui Michael Schumacher s-au vandut la licitatie cu 4 milioane de franci elvetieni

Ceasuri apartinand lui Michael Schumacher, septuplu campion mondial de Formula 1, s-au vandut, marti, cu…

4 ore ago

Incendiu in Muntii Rodnei. Ard sase hectare de teren

Un incendiu a izbucnit, marti seara, in Muntii Rodnei, in apropiere de varful Toroioaga, informeaza…

4 ore ago