Compania Neuralink a miliardarului Elon Musk a primit aprobarea de a testa un implant cerebral pe oameni

externe

Elon Musk, Ucraina, renuntare, teritorii, Crimeea, Rusia, al treilea razboi mondial

Neuralink, start-up-ul de implanturi cerebrale al lui Elon Musk, a declarat ca a primit aprobarea unei comisii independente de evaluare pentru a incepe recrutarea de pacienti pentru primul sau studiu pe oameni. Compania cauta persoane cu paralizie pentru a testa dispozitivul sau experimental in cadrul unui studiu de sase ani, potrivit The Guardian.

Neuralink este una dintre mai companiile care dezvolta o interfata creier-computer (BCI) care poate colecta si analiza semnalele cerebrale. Insa promovarea bombastica a companiei de catre directorul sau miliardar, inclusiv promisiunile de a dezvolta un computer cerebral complet pentru a ajuta oamenii sa tina pasul cu inteligenta artificiala, a atras scepticismul si a ridicat ingrijorari de ordin etic in randul unor experti.

Anul trecut, Food and Drug Administration a respins cererea companiei de a accelera testele pe oameni, dar in luna mai a aprobat Neuralink pentru utilizarea unui dispozitiv pentru studii clinice.

Neuralink spune ca este in cautarea unor pacienti cu tetraplegie datorata unei leziuni ale maduvei spinarii. Participantilor le va fi implantat chirurgical un BCI cu ajutorul unui robot intr-o regiune a creierului care controleaza miscarea, cu scopul de a le permite sa controleze un cursor de calculator sau o tastatura doar cu ajutorul gandurilor lor. Studiul va evalua siguranta si functionalitatea tehnologiei, potrivit unui comunicat.

Testele sale anterioare pe animale sunt supuse unei evaluari, dupa ce s-a raportat ca au provocat suferinte inutile. Fosti angajati au caracterizat testele ca fiind „lucrari de hacker”, declarand pentru Reuters ca, intr-un caz, dispozitivul a fost implantat in pozitia gresita la porci, ceea ce a dus la eutanasierea acestora.

Acuzatiile au declansat mai multe investigatii, inclusiv o ancheta a Departamentului pentru Agricultura privind abuzul asupra animalelor si a Departamentului pentru Transporturi privind manipularea necorespunzatoare a materialelor cu risc biologic peste granitele statului.

Compania nu a raspuns imediat la intrebarile referitoare la data si locul in care se va desfasura studiul si nici la numarul de participanti pe care ii va implica. In cazul in care dispozitivul sau se dovedeste a fi sigur pentru utilizarea la om, ar putea dura inca zeci de ani pana cand va fi autorizat pentru pacientii din afara studiului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: