Companiile de arme din SUA, Marea Britanie, Turcia, „taiate” de la noile fonduri europene pentru aparare

Companiile de armament din SUA, Marea Britanie si Turcia vor fi excluse din noul fond european de aparare in valoare de 150 de miliarde de euro, daca tarile lor nu semneaza pacte de securitate si aparare cu Bruxelles-ul.
Fondul propus de Comisia Europeana, destinat achizitiilor de arme ale statelor membre, va fi accesibil doar companiilor europene de aparare si celor din tari terte care au semnat acorduri de aparare cu UE, scrie Financial Times.
De asemenea, propunerea exclude orice sistem avansat de arme asupra caruia o tara terta detine „autoritate de proiectare”, restrictii privind constructia sau utilizarea unor componente specifice, ori control asupra utilizarii finale. Acest lucru ar exclude, de exemplu, sistemul american de aparare aeriana si antiracheta Patriot, fabricat de contractorul de aparare RTX, si alte sisteme americane supuse restrictiilor impuse de Washington privind destinatia utilizarii lor.
Aceasta politica reprezinta o victorie pentru Franta si alte state care au cerut o abordare „Buy European” in investitiile de aparare ale continentului, pe fondul temerilor legate de fiabilitatea pe termen lung a SUA ca partener si furnizor de aparare, mai ales sub administratia presedintelui Donald Trump.
Conform propunerii, cel putin 65% din costurile produselor trebuie cheltuite in UE, Norvegia si Ucraina, iar restul poate fi alocat achizitiilor din tari terte care au un pact de securitate cu UE.
Sefa diplomatiei UE, Kaja Kallas, a subliniat ca razboiul din Ucraina a demonstrat importanta detinerii unor arme fara restrictii impuse de alte state:
„In criza, armata trebuie sa aiba mainile libere.”
Marea Britanie a facut eforturi pentru a fi inclusa in initiativa, mai ales avand in vedere rolul sau cheie in „coalitia de vointa” europeana pentru intarirea capacitatilor de aparare ale continentului. Companii britanice precum BAE Systems si Babcock International sunt profund integrate in industria de aparare a unor state UE, cum ar fi Italia si Suedia.
Daca tari precum SUA, Marea Britanie si Turcia vor sa participe la initiativa, trebuie sa semneze un parteneriat de aparare si securitate cu UE.
Negocierile dintre Londra si Bruxelles in acest sens sunt in desfasurare, insa sunt blocate de alte cereri legate de un acord mai larg, ce include subiecte controversate precum drepturile de pescuit si migratia.
„Lucram la acest parteneriat de aparare si securitate cu Marea Britanie”, a declarat Kallas. „Sper ca la summitul UE-UK din mai vom avea rezultate concrete… exista deja intelegerea ca trebuie sa facem mai mult si sa actionam impreuna.”
Excluderea Marii Britanii si Turciei ridica probleme majore pentru marile companii europene de aparare, care au legaturi stranse cu producatori sau furnizori din aceste state.
Pana acum, eforturile Frantei de a limita cheltuielile de aparare doar la companii UE s-au lovit de opozitia Germaniei, Italiei, Suediei si Olandei, care au relatii stranse cu producatorii de aparare din afara blocului comunitar.
Propunerea trebuie aprobata de majoritatea statelor membre UE pentru a intra in vigoare.
Europa a lansat un plan foarte ambitios de crestere a posturii sale de aparare dupa ce presedintele american Donal Trump a semnalat distantarea tarii de efortul de aparare a Europei, in contextul unei Rusii tot mai agresive.