externe

Companiile lui Prigojin continua sa obtina contracte guvernamentale profitabile de catering. Cum arata imperiul financiar al lui Prigojin

O investigatie recenta a RTVI a descoperit ca societatile care au legatura cu seful Companiei militare private Wagner, Evgheni Prigojin, au continuat sa primeasca contracte de milioane de dolari pentru servicii de catering in scoli si spitale, scrie Kyiv Post.

In ciuda recentei tentative de revolta, agentiile guvernamentale rusesti nu au aratat nicio intentie de a rezilia contractele existente cu companiile sale.

Ancheta a aratat ca noua contracte, cu o valoare combinata de peste un miliard de ruble (11 milioane de dolari), au fost atribuite companiilor asociate lui Prigojin dupa revolta din 24 iunie.

Cel mai mare contract, in valoare de peste 705 milioane de ruble (7,8 milioane de dolari), a fost acordat firmei Prodfutservice LLC de catre administratia Departamentului de Educatie din districtul Mtischi de langa Moscova.

Potrivit termenilor contractului, compania va fi responsabila de furnizarea de mese pentru elevii din scolile municipale in perioada 2023-2025.

In plus, spitalele si policlinicile aflate sub jurisdictia Departamentului de Sanatate din Moscova au angajat companii care au legaturi cu Prigojin in calitate de furnizori de mese, cu contracte in valoare totala de peste 82,4 milioane de ruble (915.000 de dolari).

Tabara de copii Artek a atribuit un contract in valoare de peste 260 de milioane de ruble (2,9 milioane de dolari) uneia dintre aceste firme, in timp ce doua spitale din apropierea Moscovei au semnat contracte in valoare de peste 16,6 milioane de ruble (184.000 de dolari).

Imperiul lui Prigojin

Prigojin are un imens imperiu de afaceri care se intinde „in lung si in lat” in Rusia. In timpul revoltei grupului Wagner, fortele de securitate au efectuat perchezitii intr-unul dintre birourile lui Prigojin de la Sankt Petersburg.

In incinta, acestea au descoperit sigilii apartinand de 600 de entitati juridice distincte. Aceasta dezvaluire sugereaza ca Prigojin ar fi putut fi implicat in operatiunile a mult peste o suta de companii.

Oficial, lista de firme a lui Prigojin este mult mai scurta. In calitate de antreprenor individual, Prigojin a detinut functii de conducere in cel putin 10 companii si a fondat alte 27 la diferite momente.

In prezent, doar sase dintre aceste companii mai sunt active. In ce domenii activeaza Prigozhin? Domeniile principale in care isi desfasoara activitatea cuprind:

– Agentia de Cercetare pe Internet (Trolls from Olgino) – o companie rusa angajata in operatiuni de propaganda online si de influentare in numele intereselor politice si de afaceri rusesti.

– Patriot media holding.

– Companiile militare private Wagner, formate din divizii politice, militare si economice.

– Сivilian food services, cum ar fi „Moskovskii Skolnik” si implicarea sa in serviciile de catering pentru scoli si gradinite.

– Catering militar asociat cu Ministerul Apararii.

Rebeliune esuata

Revolta, initiata de Prigojin, fondatorul Wagner, a inceput la 23 iunie cu un „mars pentru justitie”, care a avut ca scop inlaturarea din functie a ministrului rus al apararii, Serghei Soigu, si a sefului Statului Major General al Fortelor Armate ale Federatiei Ruse, Valeri Gerasimov.

In decurs de putin peste o zi si jumatate, mercenarii au preluat controlul orasului Rostov si au traversat mai multe regiuni rusesti, au doborat sase elicoptere ale armatei ruse si un avion.

In momentul in care au ajuns la distanta de 200 de km de Moscova, Prigojin si-a schimbat brusc pozitia in urma unui acord negociat cu presedintele belarus Alexander Lukasenko. Potrivit intelegerii, grupurile Wagner s-au intors in taberele lor din Donbas iar toate acuzatiile impotriva lui Prigojin au fost retrase.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Ana Birchall va candida la Presedintia Romaniei. Ea a avut pozitii dure fata de Gabriela Firea si Florin Iordache dupa ce a fost exclusa din PSD

Ana Birchall, fost ministru PSD al Justitiei, isi va depune candidatura la Presedintia Romaniei, au…

6 ore ago

Cel putin 10 morti si zeci de disparuti in urma a doua naufragii in Mediterana

Cel putin 10 persoane au murit si alte zeci sunt date disparute dupa doua naufragii…

2 ore ago

Autoritatile germane au confiscat cocaina in valoare de 2,6 miliarde de euro

Anchetatorii germani au anuntat luni ca au confiscat cocaina in valoare de 2,6 miliarde de…

2 ore ago

Putin continua epurarile din Ministerului Apararii si isi numeste o ruda intr-una dintre functiile vacante

Presedintele rus Vladimir Putin a demis, luni, patru adjuncti ai ministrului apararii si a numit…

2 ore ago