politica

Companiile municipale, infiintate de Firea ca “sa plateasca foarte bine niste activisti de partid”. Explicatiile lui Nicusor Dan

Primarul general al Capitalei, Nicusor Dan, a explicat la Digi24 ca principalul scop pentru care au fost create companiile municipale ale Bucurestiului de catre Gabriela Firea a fost politic: “sa plateasca foarte bine niste activisti de partid”. Chiar si salariile angajatilor de nivel mediu erau mult mai mari decat ale companiilor similare din piata, a subliniat primarul.

“Fara indoiala ca a existat un scop politic – sa plateasca foarte bine niste activisti de partid. Aveau o structura de management cu director, care era mult mai mare decat o companie normala. Chiar si salariile oamenilor de nivel mediu din aceste companii erau mult mai mari decat ale companiilor similare din piata.

Am avut foarte multe discutii cu firmele de constructii, fiindca ma intereseaza in momentul asta sa avem firme de constructii care sa ne schimbe conductele de termoficare, sa faca consolidare si ne-au spus pur si simplu ca atunci cand au aparut companiile astea au pierdut o parte din oameni pentru ca salariile erau mult mai mari.

Companiile au fost infiintate, teoretic, pentru a presta mai ieftin niste servicii publice, de exemplu iluminatul public sau ingrijirea arborilor din parcuri.

Daca ne uitam cat plateam noi ca municipalitate inainte de aceste companii si cat platim dupa ce ele au fost infiintate, vedem ca pe multe sectoare platim cu 30%, 40%, 50% mai mult. Asta este motivul pentru care ele trebuie desfiintate.

O parte din oameni au venit din administratie si administratiile care faceau lucrurile acestea inainte – ALPAB-ul care se ocupa de parcuri, o parte din oameni au fost atrasi din ALPAB catre aceste companii, pentru ca erau salariile mai mari si atunci trebuie sa aducem oamenii astia inapoi”, a spus Nicusor Dan, miercuri seara, la Digi24.

El a precizat ca aceste companii care sunt pe pierderi nu pot fi inchise pana nu sunt achitate datoriile.  “Ca sa inchizi o companie, trebuie sa-i platesti datoriile, sa-i pui deoparte oamenii, sa vezi care sunt obiectele de inventar si in momentul ala s-a terminat. In momentul de fata nu avem fluxul de bani ca sa le putem stinge datoriile”, a afirmat Nicusor Dan.

Prima companie municipala care va fi desfiintata este Compania Turistica Bucuresti.

“Nu avea contracte cu nimeni. Traiau vreo 15 angajati din capitalul social. Aveau un apartament inchiriat destul de consistent. Nu faceau nimic. Aveau niste chioscuri de informare care nu au functionat incepand cu pandemia. Au incasat salarii degeaba”, a precizat Nicusor Dan.

Singurele companii municipale care vor ramane sunt STB, Trustul de Cladiri Metropolitane, Energetica Servicii si Termoenergetica. Acestea vor avea o noua conducere cu un mandat de a organiza procesul de selectie al managerilor.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: nicusor dan

Recent Posts

Actiuni de intimidare ale Chinei in jurul Taiwanului. Avioane militare chineze „patruleaza” in jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate in jurul Insulei Taiwan incepand cu ora…

O oră ago

Pieton timp de 3 luni. Un craiovean a fost prins gonind cu aproape 220 de km la ora pe un drum national

Un sofer din Dolj a rama sfara permis dupa ce a condus pe un drum…

22 de minute ago

Un nou vaccin ar putea proteja impotriva oricarei tulpini de virus cu o singura injectie

Oamenii de stiinta par a fi aproape de a crea un vaccin „one-and-done” care poate…

43 de minute ago

Fostul lider liberal Theodor Stolojan il vede pe Nicolae Ciuca „mai calificat pentru functia de presedinte decat Geoana, care este un birocrat”

Fostul lider liberal Theodor Stolojan a declarat, vineri la Digi24 ca in cazul in care…

O oră ago

Noi evacuari in Indonezia in urma eruptiilor vulcanului Ruang. A fost emisa alerta de tsunami

Peste 2.100 de oameni care locuiesc in apropierea vulcanului Ruang de pe insula indoneziana Sulawesi…

O oră ago