pagina verde

Companiile romanesti, mesaj extrem de dur fata de ordonanta lui Orlando: „Guvernul destabilizeaza economia”

Avalansa de masuri fiscal-bugetare anuntate, cu un impact semnificativ asupra, practic, intregii economii este inacceptabila si, in acelasi timp, este simptomul unei fracturi intre guvernanti si agentii economici, arata un comunicat al Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei.

Coalitia are 25 de organizatii membre, care angajeaza peste un milion de oameni si genereaza aproximativ 50% din PIB.

„Zvonurile care au circulat in ultima saptamana au fost confirmate de anuntul Ministerului Finantelor Publice, prin conferinta de presa sustinuta de ministrul Eugen Teodorovici si de publicarea propunerilor pe site-ul ministerului. Mediului de afaceri i-au fost prezentate 57 de pagini de modificari substantiale, avand o singura zi la dispozitie sa le studieze si sa le inteleaga. Toate acestea in contextul in care doar in anul 2018 Codul Fiscal a suferit peste 200 de modificari”, arata comunicatul coalitiei, citat de Mediafax.

CDR isi exprima ingrijorarea extrema asupra faptului ca in ultimele zile piata a fost inundata de aceste zvonuri privind taxe care vor fi impuse companiilor pe ultima suta de metri, urmand a fi aprobate in ultima sedinta de guvern a acestui an. „Aceste zvonuri, care au inflamat mediul de afaceri, reprezinta punctul culminant al unei politici constante de a lua decizii doar prin ordonante de urgenta si fara consultarea celor care urmeaza sa fie afectati. Mai mult, declaratiile politice din ultimele zile nu au facut decat sa dea mai multa substanta acestor zvonuri. Nu este normal ca oamenii de afaceri, in loc sa-si poata inchide anul si sa se pregateasca pentru perioada urmatoare, sa fie fortati intr-un joc al zvonurilor din care sa nu inteleaga cum va arata viitorul, mai ales ca majoritatea companiilor si-au aprobat deja bugetele pentru 2019 cu luni de zile inainte”.

Mediul de afaceri astepta ca Parlamentul sa adopte o serie de amendamente la Codul Fiscal care au fost discutate timp de sase luni de zile si care creau mari probleme, cum este nivelul de deductibilitate al dobanzilor sau regimul sponsorizarilor. In schimb, Guvernul a anuntat o Ordonanta de Urgenta care aduce schimbari fundamentale multor sectoare de activitate si despre care Ministerul Finantelor Publice nu a mentionat absolut nimic de-a lungul intalnirilor cu mediul de afaceri din acest an.

Din punctul de vedere al CDR acest OUG nu indeplineste minimele conditii constitutionale: Art. 115, aliniatul 4 din Constitutia Romaniei spune ca Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora.

Mai mult, aceste propuneri nu au fost supuse testului IMM si nici nu au fost transmise Consiliului Economic si Social, cu mai putin de 48 de ore pana cand se doreste adoptarea lor. „Nu putem sa nu ne intrebam cat de mult ii pasa de fapt Guvernului de opinia partenerilor sociali din sindicate, patronate si societatea civila. De asemenea, consideram extrem de periculoasa, nedemocratica si neproductiva blamarea unor intregi sectoare economice private pentru comportamentul, pretins a fi inadecvat, al unora dintre participantii implicati in aceste sectoare, precum si antagonizarea sectorului privat cu populatia inactiva economic si cu sectorul serviciilor publice.

La prima lectura si fara a intra in profunzimea acestor propuneri, putem observa ca este vorba de modificari care vizeaza infrastructuri cheie ale unei economii cum sunt sectorul bancar, cel al telecomunicatiilor sau energetic. Acest masuri nu au niciun fel de studiu de impact si multe dintre ele se vor transforma foarte rapid in cresteri de preturi pentru consumatori. Unele dintre ele par a fi lipsite de logica, cum este propunerea de impozitare a bancilor in functie de nivelul ROBOR care este un indicator al pietei si nicidecum unul stabilit in mod anticoncurential de catre institutiile de credit. Altele par a fi lipsite de viziune, cum sunt modificarile la Pilonul 2 care risca sa distruga acest sistem esential de economisire la scurt timp dupa ce Guvernul a anuntat cresteri ale pensiilor publice care vor pune o presiune masiva pe bugetul public al Romaniei in anii urmatori.

Pilonul 2 a fost unul dintre cele mai longevive politici publice din Romania si un exemplu de buna practica de nivel european. Nu in ultimul rand este foarte posibil ca aceste modificari sa aiba un impact negativ asupra bursei”.

CDR avertizeaza de cativa ani de zile ca dinamica cheltuielilor bugetare nu va permite mentinerea in deficitul de 3% decat prin introducerea de noi taxe si impozite si iata ca aceste previziuni se adeveresc. Mai mult, aceste noi taxe si impozite nu sunt rezultatul unei analize atente ci al unor calcule facute in graba. Asa cum s-a intamplat si in trecut, toate aceste masuri luate intempestiv, fara analiza de impact si fara consultare prealabila, se vor dovedi contraproductive pentru economie, pentru cetatean si pentru Romania. In loc sa destabilizeze economia prin masuri introduse peste noapte, incurajam Guvernul sa colecteze taxele si impozitele datorate, iar aceasta sa reprezinte masura de echilibrare a bugetului.

CDR solicita Guvernului Romaniei sa nu adopte aceasta Ordonanta de Urgenta si sa permita un amplu spatiu pentru dezbaterea publica.

Coalitia este o initiativa privata, apolitica, construita ca un acord de colaborare prin participarea colectiva a membrilor sai si reuneste 45 de organizatii si membri asociati. Companiile reprezentate de cele 25 de organizatii membre CDR angajeaza peste un milion de oameni si genereaza aproximativ 50% din PIB.

Scopul Coalitiei este de a oferi o baza coerenta pentru consultare cu Guvernul si alte institutii publice pe teme care au impact asupra climatului economic si de afaceri din Romania.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Directorul CIA: Atacul iranian asupra Israelului a fost un „esec spectaculos”

Atacul cu rachete si drone iranian impotriva Israelului de la sfarsitul saptamanii trecute "s-a dovedit…

21 de minute ago

Kremlinul acuza Romania ca vrea sa „anuleze cultura rusa” fiindca a refuzat sa mai inchirieze sali de cinema ambasadei Rusiei la Bucuresti

Romania a rupt din motive politice contractul de inchiriere a salilor de cinematograf cu Ambasada…

2 ore ago

Viktor Orban, din nou anti-UE: „Ucraina se transforma din tara suverana in protectorat al Occidentului”

Ucraina nu mai poate fi considerata o tara independenta, deoarece Kievul depinde in totalitate de…

2 ore ago

Presshub: Documentul secret al Kremlinului: prima dovada a razboiului hibrid planificat de Moscova?

Documentul secret al Kremlinului, dezvaluit de cotidianul american The Washington Post, indica faptul ca Rusia…

8 minute ago