externe

Competitie in spatiu: China a lansat primul satelit SkyNet pentru a concura cu flota Starlink a lui Elon Musk. Acesta orbiteaza la 20.000 km de Pamant

China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) a facut prima sa miscare pentru a concura cu Starlink a lui Elon Musk si pentru a oferi servicii de internet prin satelit la nivel global, relateaza Interesting Engineering.

Publicatia South China Morning Post a relatat ca primul satelit al CASC, Zhihui Tianwang-1 01 sau Smart SkyNet-1 01, a fost lansat la bordul unei rachete Long March 3B, joi, la ora 9:43, ora Beijingului.

Compania spatiala a lui Musk, SpaceX, s-a bucurat de un succes fulgerator in furnizarea de servicii de internet din spatiu, in mare parte din cauza lipsei de concurenta. Proiectul Kuiper sustinut de Amazon a lansat pana acum doar doua prototipuri de sateliti.

Celalalt furnizor, OneWeb, s-a concentrat mai intai pe construirea constelatiei sale si este de asteptat sa inceapa sa ofere servicii clientilor in luna iunie a acestui an.

Totusi, se asteapta ca firma de stat chineza sa-si accelereze rapid cresterea infrastructurii si sa atinga viteze de 500 Gbps inca din 2025.

CASC a dezvaluit ca, spre deosebire de orbita joasa de unde opereaza Starlink, a trimis SkyNet-1 01 pe o orbita la 20.000 km deasupra Pamantului.

Acest lucru il plaseaza pe SkyNet in Medium Earth Orbit (Orbita Medie a Pamantului), o clasificare folosita pentru satelitii care orbiteaza intre 2.000 km si 36.000 km. Aceasta este si zona in care functioneaza satelitii utilizati pentru sistemele de pozitionare globala (GPS).

Satelitul se mandreste cu o legatura cu microunde de mare viteza, o legatura laser bidirectionala inter-sateliti si o platforma digitala de procesare si redirectionare, a mentionat SCMP in articolul sau.

CASC intentioneaza sa testeze tehnologiile de baza ale satelitului, cum ar fi comunicatiile cu laser din spatiu si accesul la internet pentru utilizatorii aflati in Antarctica si navele din Oceanul Indian de Vest.

Planurile imediate ale CASC includ cresterea dimensiunii constelatiei SkyNet la opt sateliti si in cele din urma la 32. Acest lucru pare neglijabil, avand in vedere ca reteaua OneWeb are deja peste 600 de sateliti, in timp ce Starlink cauta sa atinga pragul de 6.000 de sateliti.

Cu toate acestea, spre deosebire de entitatile separate care opereaza in spatiu, CASC va face echipa cu alti sateliti chinezi deja aflati pe orbita pentru a oferi acoperirea globala pe care o promite.

SkyNet va lucra cu satelitii GuoWang si G60 Starlink, care opereaza atat pe orbita joasa, cat si pe orbita geostationara superioara si au deja o dimensiune a constelatiei de 12.000 de sateliti fiecare.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

7 ore ago

Constanta: Un copil de 9 ani a cazut intr-o fantana fara apa. Doi adulti au incercat sa-l scoata si nu au mai putut iesi nici ei. Pompierii i-au salvat pe toti trei

Pompierii din cadrul ISU Dobrogea au intervenit, luni, in localitatea Mireasa din judetul Constanta, unde…

7 ore ago

Donald Tusk: Noua persoane arestate sub suspiciunea de sabotaj in numele serviciilor de informatii ruse

Premierul polonez Donald Tusk a declarat ca noua persoane au fost arestate sub suspiciunea de…

7 ore ago

706 de persoane cu numele Kyle s-au reunit in Texas. Nu a fost suficient pentru un record mondial

O incercare a orasului Kyle, Texas, de a dobori recordul mondial pentru cea mai mare…

7 ore ago

SUA spun ca Iranul a cerut ajutor dupa accidentul de elicopter in care a murit presedintele tarii, Ebrahim Raisi. Alegeri pe 28 iunie

Autoritatile iraniene au convenit sa organizeze alegerile prezidentiale pe 28 iunie, dupa moartea presedintelui Ebrahim…

7 ore ago

Campionatul european de surf pentru blanosi si tovarasii lor umani

Zeci de surferi cu blana si tovarasii lor umani au venit pe o plaja din…

7 ore ago