Complicea lui Nastase scapa de puscarie pentru ca a reusit sa se ascunda 10 ani in Suedia: „Fapta s-a prescris”

news

Tribunalul Bucuresti a admis luni o contestatie la executare depusa de Diana Gasparovici, condamnata in urma cu 10 ani alaturi de Adrian Nastase in dosarul „Trofeul calitatii”, pe motiv ca fapta retinuta in sarcina acesteia s-a prescris.

In iunie 2012, Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii, a fost condamnata definitiv la cinci ani inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu, in dosarul in care Adrian Nastase a primit atunci o condamnare de doi ani inchisoare cu executare.

Diana Gasparovici a reusit sa fuga din Romania inainte de a aflarea sentintei si timp de zece ani autoritatile romane nu au reusit sa o depisteze.

Abia in luna iunie a acestui an, Politia Romana a anuntat ca, in urma activitatilor investigative si de cooperare politieneasca internationala, efectuate de politisti ai Serviciului de Investigatii Criminale – Biroul Urmariri – Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti, prin intermediul Centrului de Cooperare Politieneasca – Biroul SIRENE, Diana Gasparovici a fost depistata in localitatea Forslov din Suedia.

Tot in luna iunie, Diana Gasparovici a depus prin avocatii sai la Tribunalul Bucuresti o contestatie la executare, iar un magistrat a decis ca fapta de care era acuzata s-a prescris.

„In baza art.598 alin. (1) lit. d) din Codul de procedura penala, admite contestatiile la executare formulate de catre petenta Gasparovici Diana si judecatorul delegat din cadrul Biroului de Executari Penale al Sectiei I Penale din cadrul Tribunalului Bucuresti. Constata intervenita prescriptia executarii pedepsei de 5 ani inchisoare, dispusa prin sentinta penala nr. 176/30.01.2012, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Penala, definitiva prin decizia penala nr. 160/20.06.2012, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul de 5 judecatori. Dispune retragerea formelor de executare efectuate in baza MEPI nr. 198/20.06.2012, emis de catre Tribunalul Bucuresti – Sectia I Penala. In temeiul art. 275 alin. (3) din Codul de procedura penala, cheltuieli judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia. Cu drept de contestatie, in termen de 3 zile de la comunicare”, se arata in decizia tribunalului, care nu este insa definitiva, precizeaza Agerpres.

Codul de procedura penala stipuleaza la art. 598 – Contestatia la executare – alin. (1): „Contestatia impotriva executarii hotararii penale se poate face in urmatoarele cazuri: (…) d) cand se invoca amnistia, prescriptia, gratierea sau orice alta cauza de stingere ori de micsorare a pedepsei”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: