Comunicat al MAE. Cum mai pot intra romanii in Austria: certificat in limba engleza sau germana de test negativ sau izolare 14 zile. Cine nu respecta, amenda 1.450 euro

news

MAE a emis, marti, un comunicat in care explica detaliat in ce conditii mai pot sa intre romanii in aceasta tara sau sa o traverseze.

„In contextul deciziilor autoritatilor austriece de a impune restrictii la intrarea pe teritoriul Republicii Austria pentru cetatenii provenind din Romania si alte state, Ministerul Afacerilor Externe face urmatoarele precizari:

(…) Partea austriaca a comunicat astazi ca, incepand cu data de 9 iulie, ora 00.00, toti cetatenii care calatoresc din Romania cu destinatie finala Austria vor putea intra in Austria doar daca prezinta un certificat (in limba engleza sau germana) de test negativ pentru infectia cu COVID-19 (PCR, RT), efectuat in ultimele 4 zile, anterior intrarii in Austria.

In absenta acestui certificat, cetatenii care calatoresc din Romania cu destinatie finala Austria vor trebui sa intre in autoizolare pentru o perioada de 14 zile. In cazul in care nu este respectata masura autoizolarii, amenda poate ajunge pana la 1.450 de euro. De asemenea, au informat ca va exista posibilitatea ca aceasta categorie de cetateni sa fie testati la intrarea in Austria, in cazul unui test negativ nefiind necesara masura autoizolarii.

Potrivit autoritatilor austriece, masura autoizolarii nu se va aplica in cazul tranzitului fara oprire al cetatenilor provenind din Romania pe teritoriul Austriei spre destinatii din alte state si in cazul transportului de marfuri.

Partea austriaca a precizat ca masura anuntata are caracter temporar, aceasta urmand a fi revizuita in functie de evolutiile epidemiologice.

Ministerul Afacerilor Externe continua dialogul cu autoritatile austriece si va comunica public elementele de noutate care vor fi transmise oficial de catre partea austriaca”, anunta MAE.

Austria a emis miercuri avertizari de calatorie pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova, a anuntat miercuri guvernul de la Viena, care a invocat o inrautatire a situatiei legate de COVID-19 in aceste tari.

Orice persoana care soseste din cele trei state mentionate trebuie sa fie plasata timp de doua saptamani in carantina sau sa faca dovada unui test negativ (la COVID-19), au declarat cancelarul austriac Sebastian Kurz si ministrul de externe Alexander Schallenberg, intr-o conferinta de presa.

De asemenea, vor fi suplimentate masurile de control la frontierele Austriei cu Ungaria si Slovenia, au adaugat cei doi demnitari. Cetatenii austrieci aflati acum in Romania, Moldova si Bulgaria sunt sfatuiti sa paraseasca imediat tara respectiva.

„Va rugam nu calatoriti in aceste tari. Acesta este apelul nostru urgent intrucat pe de-o parte va periclitati propria sanatate si de cealalta vedem tot mai multe cazuri importate din tarile respective”, a afirmat cancelarul Sebastian Kurz intr-o conferinta de presa tinuta alaturi de ministrul de Externe, Alexander Schallenberg.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: