Comunicat neasteptat al Parchetului Militar: „Revolutia a fost deturnata intr-o lovitura de stat”. Cum s-a premeditat totul

news

Au fost identificate sursa sunetului cu efect de panica emis in timpul discursului lui Nicolae Ceausescu din 21 decembrie ’89 care a dus la izbucnirea protesteor in Capitala, precum si imprejurarile legate de fuga cuplului prezidential de pe cladirea CC, a anuntat luni Parchetul General.

„A fost identificata, inclusiv prin probe testimoniale, sursa sunetului cu efect de panica (emis la data de 21 decembrie 1989, in timpul discursului lui Nicolae Ceausescu) care a contribuit, alaturi de alte elemente, la dezorganizarea mitingului din Piata Palatului si declansarea protestelor in Bucuresti. A fost realizata o succesiune clara a evenimentelor politico-militare existente in dupa-amiaza si seara zilei de 21 decembrie 1989. A fost conturata succesiunea evenimentelor deosebit de importante din noaptea de 21/22 decembrie 1989. Au fost clarificate imprejurarile legate de fuga cuplului prezidential de pe sediul CC al PCR, traseul urmat si comportamentul fortelor militare inainte, in timpul si dupa patrunderea revolutionarilor in sediul Comitetului Central”, transmite Parchetul General.

Institutia anunta si ca a fost stabilita componenta comandamentului politico-militar care a preluat, in timp foarte scurt, dupa fuga presedintelui in exercitiu, puterea totala in Romania.

„Referitor la acest aspect a existat o eficienta colaborare cu principalele facultati de drept din tara (Bucuresti, Cluj-Napoca si Iasi), concluzionandu-se, fara echivoc, faptul ca in decembrie 1989 nu a existat vid de putere. In aceasta etapa a anchetei, este posibila o mai buna stabilire a conduitei membrilor noii puteri politico-militare si actiunile de legitimare a acesteia pe plan intern si international”, explica Parchetul.

De asemenea, a fost realizata edificarea partiala referitoare la „declansarea si executarea diversiunii militare incepand cu seara zilei de 22 decembrie 1989”.

„Este cert faptul ca diversiunea a existat, s-a manifestat complex pe mai multe planuri, fiind cauza principala a numeroaselor decese, vatamari corporale si distrugeri survenite”, precizeaza Parchetul ICCJ.

„Probatoriul administrat a reliefat mecanismele dezinformarilor constante, avand consecinte deosebit de grave, lansate prin intermediul TVR, Radiodifuziunii si mijloacelor militare de comunicatii, astfel fiind instaurata la nivel national binecunoscuta psihoza terorista. De asemenea, se contureaza modalitatea prin care au fost transmise o serie de ordine militare diversioniste, cu consecinte deosebit de grave”, precizeaza Parchetul.

Parchetul ICCJ mentioneaza si ca „in legatura cu aceeasi diversiune au fost obtinute date care demonstreaza ca in anul 1987 fortele armate ale Romaniei au importat doua tipuri de imitatoare de foc militare, respectiv imitatoare pentru armamentul de infanterie, cu foc la gura tevii si imitatoare privind desantul de parasutare”.

„Au fost realizate progrese notabile pentru intelegerea fenomenului diversionist (unic in istoria Romaniei prin complexitate si anvergura) atat sub aspectul mecanismelor concrete de actiune cat si din perspectiva persoanelor ce au dirijat acest fenomen. Este de asteptat ca viitoarele cercetari sa aduca lamuriri privind autorii diversiunii si eventualele complicitati in realizarea acesteia”, spune Parchetul ICCJ.

Totodata, Probele administrate au permis o buna edificare cu privire la solicitarea de ajutor militar strain (sovietic) si consecintele grave ale unei astfel de solicitari pentru structurile militare interne si populatia civila.

„Aceasta realitate este necesar a fi coroborata cu situatia militara alarmanta care a existat de-a lungul intregii frontiere de stat a Romaniei in luna decembrie 1989”, sustine institutia.

Totodata, a fost clarificata succesiunea evenimentelor petrecute la UM 01417 Targoviste, locatia unde s-a aflat cuplul Ceausescu incepand cu dupa-amiaza zilei de 22 decembrie 1989.

„Probele au evidentiat existenta unei constante diversiuni exercitate asupra cadrelor de comanda ale acestei unitati militare, precum si existenta unor ordine venite de la varful ierarhiei militare privind eliminarea fizica a cuplului Ceausescu. Astfel, pana la executia celor doi, survenita la data de 25 decembrie 1989, au fost identificate trei tentative de lichidare fizica a acestora”, afirma Parchetul General.

Au fost administrate in mod eficient probe pentru stabilirea imprejurarilor si actiunilor concrete care au avut drept rezultat distrugerea unor bunuri de patrimoniu situate in perimetrul Pietei Palatului (Biblioteca Centrala Universitara, Palatul Regal). S-au depus diligente pentru edificarea privind conduita impusa de regulamentele militare pentru fortele de blindate aflate in mediul urban, fiind avute in vedere pentru comparatie situatii similare petrecute in alte tari, soldate de asemenea cu distrugerea unor bunuri de patrimoniu.

„Au fost stabilite, prin probe, evenimentele care au avut drept consecinta moartea si ranirea unor persoane in diverse localitati aflate pe intregul teritoriu al tarii. Au fost clarificate circumstantele si imprejurarile privind pregatirea judecarii in regim de urgenta a fostului presedinte si a sotiei acestuia, judecarea propriu-zisa, motivatiile reale care au stat la baza acestei actiuni si, mai apoi, executarea sotilor Ceausescu. Nu in ultimul rand, este important de precizat faptul ca, dupa anul 1989, probe importante, de natura sa stabileasca adevarul privind Revolutia, au fost distruse sau alterate, ceea ce face dificila stabilirea, cu claritate, a unui raport de cauzalitate intre anumite conduite, actiuni sau inactiuni si consecintele deosebit de grave ale evenimentelor din decembrie 1989”, noteaza Parchetul.

„Ati vazut comunicatul Parchetului militar? Procurorii militari sustin practic ca Revolutia a fost deturnata intr-o lovitura de stat.

Spun ca au identificat sursa sunetului cu efect de panica din timpul discursului lui Ceausescu din 21 Decembrie. In 87, Armata isi cumparase doua imitatoare de sunet cu foc la gura tevii.

Procurorii sustin ca nu a fost vid de putere. Cei care au preluat puterea militara au creat o diversiune ce a condus la moartea multor manifestanti”, scrie jurnalistul Alex Costache pe Facebook.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: