Comunicatul extraordinar al Casei Albe dupa intalnirea Trump-Iohannis: „Viitorul Romaniei si al relatiei Romaniei cu Statele Unite este foarte, foarte stralucitor”

news

Casa Alba a emis un comunicat de presa, in urma intalnirii dintre Donald Trump si Klaus Iohannis, in care se afirma ca „viitorul Romaniei si al relatiei Romaniei cu Statele Unite este foarte, foarte stralucitor”.

„Presedintele Donald Trump reitereaza si consolideaza parteneriatul Statelor Unite cu Romania. Donald Trump il intampina pe presedintele Klaus Iohannis la Casa Alba pentru a reafirma si a celebra puternicul parteneriat strategic dintre tarile noastre”, a transmis marti seara Presedintia SUA intr-un comunicat postat pe site-ul institutiei.

„Viitorul Romaniei si al relatiei Romaniei cu Statele Unite este foarte, foarte stralucitor”, a afirmat Donald Trump, conform Casei Albe.

„In anul 2019, Romania sarbatoreste 30 de ani de libertate si democratie si continua sa inregistreze mari progrese in depasirea mostenirii comunismului. Statele Unite si Romania au relatii din ce in ce mai intense in materie de securitate, energie, cooperare in domeniile nuclear civil si cibernetic, in avantajul ambelor tari. Cele doua tari vor continua sa colaboreze pentru a face fata provocarilor comune de securitate si a intensifica parteneriatul economic si energetic. Presedintele Trump intentioneaza sa intensifice legaturile bilaterale prin sustinerea eforturilor Romaniei de a deveni eligibila pentru a adera la Programul de eliminare a vizelor, in conformitate cu exigentele legislatiei americane”, precizeaza Casa Alba.

„Romania este un aliat de nepretuit in cadrul NATO si sustine eforturile SUA si pe cele internationale, in regiune si la nivel mondial. Marcand 15 ani de la aderarea la Alianta Nord-Atlantica, Romania s-a dovedit a fi un aliat puternic in cadrul NATO si indeplineste angajamentul de a aloca cel putin 2% la suta din PIB pentru aparare. Romania a oferit una dintre cele mai mari contributii cu trupe la misiunea NATO in Afganistan si sustine misiunile din Kosovo, Bosnia si pe cele ale Coalitiei pentru invingerea retelei teroriste Stat Islamic. Armatele celor doua tari colaboreaza pentru a consolida masurile de disuasiune pe flancul estic al NATO. In urma intrevederii precedente cu presedintele Trump, Romania isi modernizeaza armata utilizand multe echipamente americane, inclusiv sisteme antiaeriene Patriot si antibalistice. Romania gazduieste efective prin rotatie de aproximativ 1.000 de militari din SUA, precum si o instalatie Aegis Ashore americana care ofera sustinere Sistemului antiracheta al NATO. Romania a asumat angajamentul de a colabora cu Statele Unite pentru contracararea riscurilor cibernetice reprezentate de companii chineze in retelele 5G”, subliniaza Presedintia Statelor Unite.

„Statele Unite vor continua sa colaboreze cu Romania pentru sustinerea securitatii energetice in Europa. Statele Unite vor colabora cu Romania pentru imbunatatirea climatului de investitii si pentru a ajuta tara sa utilizeze mai bine vastele resurse de gaze naturale. Aceste eforturi vor amplifica oportunitatile de investitii pentru companiile americane, vor imbunatati prosperitatea poporului roman si vor consolida securitatea energetica in regiune. Romania sustine eforturile de diversificare energetica in Europa ale Administratiei Trump, care contribuie la reducerea dependentei tarilor europene de surse energetice ruse. Romania s-a opus proiectului Nord Stream II si altor proiecte de oleoducte care amplifica dependenta Europei de Rusia. Statele Unite si Romania sunt sustinatori puternici ai Initiativei celor Trei Mari, care este importanta pentru intensificarea accesului pe pietele energetice si pentru securitate”, precizeaza Casa Alba.

Mai mult despre: ,

Comentarii: