Comunistii din Cuba, represiune dura a protestelor. Presedintele: „Mercenari si contrarevolutionari platiti de SUA”. Rusia avertizeaza SUA sa nu se amestece

externe

Zeci de persoane au fost arestate in Cuba dupa ce mii de oameni au participat la celemai mari proteste din ultimele decenii impotriva guvernului comunist al insulei, anunta BBC.

In Cuba, adunarile publice neautorizate sunt ilegale, iar protestele sunt rare. Fortele de securitate care au retinut, batut si pulverizat cu piper pe unii dintre protestatari.

Presedintele Cubei i-a catalogat pe cei care protestau drept „mercenari”.

Intr-un discurs televizat de patru ore, presedintele Miguel Diaz-Canel i-a calificat pe protestatari drept „contrarevolutionari”, in timp ce ministrul sau de externe a afirmat ca demonstratiile au fost finantate si instigate de Statele Unite.

Citeste si: Moscova ameninta SUA, sa nu se amestece in Cuba. Ample proteste la Havana contra liderilor comunisti

Dar cei care au iesit in strada au declarat ca sunt furiosi din cauza colapsului economiei, a penuriei de alimente si medicamente, a cresterii preturilor si a modului in care guvernul a gestionat Covid-19.

Raspunsul guvernului la demonstratii a fost rapid. Cifrele compilate de centrul de asistenta juridica Cubalex sugereaza ca aproximativ 100 de persoane au fost arestate duminica.

Un tanar, care si-a dat doar numele de Carlos Alberto, a declarat pentru BBC News Mundo ca se ascunde in casa prietenei sale dupa ce a participat la o demonstratie. „Un coleg de-al meu a fost arestat, au venit sa il caute la el acasa. Mi-e teama ca acelasi lucru mi s-ar putea intampla si mie”, a spus el.

„Nu faceam nimic rau, doar cerem libertate si cu aceasta atitudine arata ceea ce sunt: o dictatura”, a declarat el prin telefon pentru BBC Mundo.

Au fost raportate pene de curent pe intreaga insula. Accesul la internet mobil a fost introdus in decembrie 2018 in Cuba, dar este controlat de compania de telecomunicatii de stat Etecsa. Site-ul de monitorizare a internetului Netblocks a declarat ca accesul la WhatsApp, Facebook, Instagram si Telegram a fost restrictionat de serverele Etecsa.

Internetul mobil este principala modalitate prin care cubanezii au acces la stiri independente si multi au spus ca intreruperile au sporit sentimentul de neliniste. De asemenea, se pare ca a existat o prezenta sporita a fortelor de securitate, un locuitor din Havana declarand ca „strazile sunt pline de politie”: „Sunt politisti la fiecare colt si, practic, tot ce vezi trecand pe langa tine sunt patrule de politie”.

Cu serviciile de mesagerie oprite si zeci de persoane arestate, rudele unora dintre cei retinuti s-au adunat in fata sectiilor de politie pentru a primi vesti despre cei dragi. Ariel Gonzalez a declarat pentru BBC News Mundo ca a fost de doua ori la sectia de politie locala pentru a se interesa de fiul sau, un student de 21 de ani care a fost arestat in timpul protestelor. „Stiam ca a fost bruscat pentru ca unii dintre prietenii lui care erau cu el mi-au spus. La sectia de politie mi-au spus ca nu pot sa-mi spuna unde se afla pentru ca a fost luat de o alta „institutie””, a spus el referindu-se la prezenta ofiterilor in civil la proteste.

Multi dintre cei care au participat la protestele de duminica s-au plans de lipsuri „Nu exista mancare, nu exista medicamente, nu exista libertate. Nu ne lasa sa traim”, a declarat un barbat numit doar Alejandro. Protestatarii au strigat, de asemenea, „libertate” si „jos dictatura”.

Presedintele Miguel Diaz-Canel a dat vina pe sanctiunile impuse de SUA asupra Cubei – care sunt in vigoare in diferite forme din 1962 – pentru lipsuri, numindu-le o „politica de sufocare economica”.

Statele Unite – care au o istorie veche de zeci de ani de ostilitate cu Cuba – au declarat ca sunt alaturi de cubanezi si au cerut celor din guvern sa se abtina de la violenta si sa asculte poporul cubanez. „Poporul cubanez isi afirma cu curaj drepturile fundamentale si universale”, a declarat presedintele american Joe Biden.

Protestele antiguvernamentale au inceput cu o demonstratie in orasul San Antonio de los Banos, la sud-vest de Havana, dar s-au raspandit in curand in intreaga tara. Multe dintre ele au fost transmise in direct pe retelele de socializare, care au aratat marsuri care strigau sloganuri impotriva guvernului si a presedintelui si cereau schimbari.

Postarile de pe retelele de socializare aratau oameni care rasturnau masini de politie si jefuiau unele magazine de stat care isi stabilesc pretul produselor in valuta straina. Pentru multi cubanezi, aceste magazine sunt singura modalitate prin care isi pot cumpara produse de prima necesitate, dar preturile sunt ridicate.

Economia Cubei se confrunta cu dificultati. Turismul, unul dintre cele mai importante sectoare, a fost devastat de restrictiile impuse calatoriilor in timpul pandemiei de Covid.

Zaharul, care este in mare parte exportat, este o alta sursa de venit cheie pentru Cuba. Insa recolta din acest an a fost mult mai slaba decat se astepta. Monopolul cubanez al zaharului, Azcuba, a declarat ca deficitul s-a datorat mai multor factori, printre care lipsa de combustibil si defectarea utilajelor, care au ingreunat recolta, precum si factori naturali, cum ar fi umiditatea din campuri.

Ca urmare, rezervele de valuta straina ale guvernului sunt epuizate, ceea ce inseamna ca acesta nu poate cumpara bunuri importate pentru a suplini lipsurile, asa cum ar face in mod normal.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: