Concluzie: „Tezaurul Romaniei din Rusia NU va fi recuperat NICIODATA”. Iliescu, marele VINOVAT

news

Specialisti si istorici prezenti la o dezbatere privind ”Tezaurul Romaniei si relatiile romano-ruse”, organizata miercuri de Frontline Club Bucuresti, au ajuns la concluzia ca Romania nu-si va mai recupera niciodata valorile lasate in grija Moscovei in 1916.

Istoricul Armand Gosu a sustinut ca „marea greseala a romanilor este aceea de a nu-si pregati specialisti si personal diplomatic care sa fie capabili sa negocieze cu rusii”. Potrivit primului ambasador al Romaniei la Chisinau, Ion Bistreanu, „statul roman a operat doua epurari ale ministerului de externe care au eliminat toti specialistii si diplomatii care avusesera studii la Moscova, prima in anii `80, a doua in anii 2000. Astfel, acum nu exista personal care sa stie cum ‘sa ii ia’ pe rusi”.

Gosu a mai explicat ca ne-am ratat sansa recuperarii tezaurului in 1991, cind presedintele Iliescu a incercat sa poarte tratative pentru recuperare cu Gorbaciov, nebagindu-l in seama pe viitorul presedinte al Rusiei, Boris Eltsin. Pentru ca nu avem relatii apropiate (asa cum au Ungaria, Cehia si chiar Polonia), rusii nu ne arata bunavointa. Mai mult, tergiverseaza dialogul pe acest subiect, argumentand ca au trimis inapoi tot ce au primit iar ce nu s-a retrocedat, s-a pierdut. Rusia sustine ca nu poate fi vorba sa primim vreo compensatie pentru ceea ce nu s-a dat inapoi pentru ca, la rindul nostru, noi am ocupat Basarabia.

Invitatii au mai aratat ca Romania nu are nici acum, la aproape 100 de ani, un inventar corect al tezaurului trimis la Moscova. Membrii romani ai comisiei mixte sunt acuzati ca nu au facut nici pana acum o confruntare a tuturor documentelor ce contin informatii despre tezaur, ba mai mult, unele din cele mai complete documente de inventar se pare ca nu au fost nici macar cercetate. Pe langa degringolada romaneasca, rusii folosesc orice motiv si situatie pentru a amana si a anula intalnirile comune din comisie.

Concluzia discutiilor a fost ca Romania nu-si va recupera niciodata tezaurul, mai ales ca acum nu exista interes, nici politic, nici al mass-media si, deci, nici al publicului romanesc pe acest subiect. In acest moment nu exista vreun demers oficial al statului roman de recuperare a tezaurului.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: