Conditiile PNL pentru semnarea acordului de colaborare propus de USR PLUS: ”Asteptarile sunt foarte mari”

politica

Prim-vicepresedintele PNL Raluca Turcan a dat publicitatii, joi, un comunicat de presa in care anunta in ce conditii va semna PNL acordul politic propus de USR PLUS.

”Un semnal puternic poate fi dat semnand proiectul de modificare a Constitutiei pentru transpunerea rezultatului referendumului, asa cum a fost asumat la Cotroceni alaturi de presedintele Klaus Iohannis. Saptamana viitoare, in sesiunea extraordinara, putem depune acest proiect de lege care sa plece apoi la CCR pentru verificarea de constitutionalitate”, spune Turcan.

”Eu personal as vrea sa stiu daca discutam despre o viitoare guvernare de dreapta, necontaminata de teme false si ferita de orice temeri cu privire la ce e de facut. O guvernare ferma, care sa isi asume obiective foarte precise de modernizare a sanatatii, a educatiei, de stimulare a investitiilor straine masive, de reducere a birocratiei in relatia cu statul, pe langa multele masuri de corectare a nenorocirilor facute de PSD si ALDE in economie si justitie”, mai arata Turcan.

”Asteptarile sunt foarte mari si istoric Romania a depasit etapa jumatatilor de masura. Nu in ultimul rand, cred ca e important sa stim daca avem aceeasi intelegere asupra relatiilor externe, in sensul in care si colegii de la USR Plus sunt neconditionat in favoarea strangerii relatiilor atat in interiorul Uniunii Europene cat si cu Statele Unite ale Americii, partenerul strategic al Romaniei”, a adaugat ea.

Raluca Turcan a mai spus ca doar o guvernare clara de dreapta, orientata spre dezvoltare, crestere si modernizare poate genera resursele necesare ”dupa ce PSD-ul a secat tara de bani si a abramburit toate domeniile”.

”Este binevenita orice dorinta de coordonare politica pentru a da Romaniei o guvernare puternica incepand cu 2020. Sustin de multi ani ca fragmentarea opozitiei a fost cel mai mare ajutor pentru PSD si proxy-ul sau ALDE. Ar merita insa sa ne asiguram ca intelegem cu totii raul imens pe care PSD si ALDE il fac Romaniei. PSD si ALDE vor lasa tara inglodata in datorii, cu probleme grave in toate domeniile, cu o administratie politizata, impovarata de mii de firme de partid, firme capusa ale baronilor care paraziteaza bugetele publice. Tara va avea nevoie de bani dupa o guvernare de praduitori”, a incheiat Raluca Turcan.

Alianta 2020 USR PLUS invita partidele din Opozitie la un acord de colaborare pentru pregatirea unei „guvernari responsabile” pentru Romania 2020.

„Aceasta scrisoare deschisa este o invitatie la un dialog politic responsabil pentru a gasi solutii corecte in urma actului de guvernare esuat al actualei majoritati parlamentare si pentru pregatirea unei alternative viabile de guvernare in 2020 (…) Forma finala a acestui acord este subiect de negociere intre partidele din opozitie si alti actori relevanti din societate care doresc sa se alature proiectului Romania Unita, pentru ca, in final, documentul sa devina programul de guvernare pe care il vom propune cetatenilor romani. Acest program va fi instrumentul prin care vom fi judecati de catre electorat in ceea ce priveste performanta noastra politica”, se arata intr-o scrisoare deschisa a USR PLUS.

Alianta 2020 USR PLUS cere Opozitiei sa inteleaga „nevoia de unitate si de coerenta politica” si sa ofere electoratului roman optiuni certe, care sa impiedice sau sa limiteze fragmentarea politica, in contextul unui ciclu electoral special pe care Romania il are de parcurs si care poate duce la opt ani de stabilitate, in jurul unei majoritati solide si al unui guvern competent.

„Ne propunem sa actionam ca forte politice care pun acest context politic mai presus de interesul personal sau al unui partid. Vrem sa oferim societatii romanesti o alternativa politica interesata de o guvernare competenta pe termen lung, cu impact asupra viitorului Romaniei (…). Dupa alegerile prezidentiale, locale si parlamentare din 2019 – 2020, tara noastra va beneficia de doua intervale electorale neintrerupte de alegeri decat o singura data, in 2024. Asta poate aduce opt ani de stabilitate si dezvoltare, nealterati de lupte politice, nici de dezbinare in societate, in jurul unei majoritati solide si al unui guvern competent”, se arata in documentul citat.

In perspectiva alegerilor prezidentiale, USR PLUS sustine si propune o campanie „pozitiva”, care va oferi „garantia continuarii luptei anticoruptie, va sustine masurile de reforma a statului roman si va include in agenda sa prioritatile strategice de dezvoltare a societatii romanesti pe domeniile educatie, sanatate si infrastructura”.

In opinia semnatarilor scrisorii, in pregatirea alegerilor locale, Opozitia trebuie sa colaboreze si sa gaseasca cele mai bune optiuni pentru a castiga alegerile in toate comunele, orasele si judetele din Romania, oferind cetatenilor cei mai bine pregatiti candidati pentru functiile de primari, consilieri locali si judeteni.

„Tinand cont de specificul alegerilor locale, care se vor desfasura intr-un singur tur de scrutin, Opozitia trebuie sa negocieze si sa gaseasca o solutie de echilibru intre oamenii politici pe care ii va propune pentru aceste functii, astfel incat sa se asigure de reprezentativitatea si profesionalismul lor, de integritatea acestora, precum si de potentialul de a reprezenta solutia la falimentul PSD in administratia locala”, potrivit aceluiasi document.

In ce priveste alegerile parlamentare, USR PLUS considera ca Opozitia trebuie sa se asigure ca va propune electoratului politicieni „competenti si integri”, astfel incat sa obtina un vot decisiv, care sa permita construirea unei majoritati si a unei guvernari solide pentru cel putin patru ani.

Scrisoarea USR PLUS se refera si la o serie de propuneri de politici publice, cum ar fi reforma constitutionala care sa puna accent pe depolitizarea institutiilor, repararea pagubelor „create de actuala majoritate parlamentara „sistemului de justitie, reforma electorala sau cea a aparatului administrativ central si local.

Mai mult despre: , ,


Comentarii: