Conducerea Politiei anunta masuri dure in urma jafurilor de la Sinesti. Seful IPJ Ialomita si de alti opt politisti sunt cercetati

news

Politia Romana anunta ca, in urma cazurilor de la Sinesti, a fost propusa conducerii MAI declansarea cercetarii prealabile fata de seful IPJ Ialomita si de alti opt politisti din cadrul Inspectoratului. UPDATE: Carmen Dan a aprobat propunerea IGPR.

Ministrul Afacerilor Interne (MAI) a aprobat propunerea Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) de declansare a procedurii cercetarii prealabile fata de inspectorul sef al IPJ Ialomita, comisar sef Ivan Cristian, transmite institutia.

Controlul a vizat atat activitatea manageriala, dar si modul de indeplinire a sarcinilor si atributiilor specifice politistilor din cadrul IPJ Ialomita.

„Mentiuni cu privire la situatia furturilor din autoturisme de la nivelul judetului Ialomita se regasesc in evaluarile de la nivelul IPJ Ialomita, doar din punct de vedere statistic. Inspectoratul de Politie nu a realizat o analiza punctuala a situatiei nici din zona Sinesti, nici din alta zona criminogena, lucru care denota superficialitate in abordarea problematicii cu modul de operare deosebit. (…) De asemenea, cu toate ca pe raza comunei Sinesti au fost sesizate mai multe tentative de furt si furturi din autoturisme, nu au fost dispuse masuri eficiente pentru identificarea cauzelor generatoare, prevenirea si combaterea acestor fapte, activitatile fiind efectuate in mod formal”, a declarat Georgian Dragan purtatorul de cuvant al Inspectoratului General al Politiei Romane, citat de Mediafax.

Mai mult, desi cele mai multe dintre faptele comise au avut ca moduri de operare „intepatul anvelopelor in vederea distragerii atentiei” si ,,profitarea de portiere neasigurate”, cei de la IPJ Ialomita nu au analizat posibilitatea preluarii anumitor dosare de structurile specializate de investigatii criminale.

„De asemenea, nu au fost initiate actiuni preventive cu efective marite, gestionarea situatiei operative fiind realizata doar de politistii din localitate”, a mai spus Dragan.

Totodata, pentru perioada supusa evaluarii, respectiv 1 ianuarie 2017 – 3 mai 2018, raportul de control a evidentiat nereguli si la nivelul activitatii manageriale, inclusiv in ceea ce priveste documentele de planificare a muncii.

Astfel, planurile de activitati au fost formal intocmite, evaluarea indeplinirii sarcinilor propuse in planurile de activitati nu a fost consemnata in niciun document, nu au fost aduse la cunostinta politistilor activitatile ce urmau sa aiba loc, la nivelul Sectiei nr. 4 Politie Rurala Cosereni, in anumite perioade, evenimentele sesizate prin numarul unic de urgenta 112 nu au fost analizate de un ofiter cu functie de conducere sau orice alt politist, la nivelul postului de politie Sinesti nu au fost intocmite unele documente de planificare, precum note de sarcini, evaluarea indeplinirii sarcinilor, analiza unor activitati neprevazute si nici nu au fost respectate prevederile referitor la patrulare in cazul politistilor de la Postul de Politie Sinesti.

In urma cercetarilor, Politia Romana propune conducerii Ministerului Afacerilor Interne declansarea cercetarii prealabile fata de seful IPJ Ialomita si de alti opt agenti de politie.

„Conducerea Politiei Romane a dispus urmatoarele masuri: inaintarea materialului conducerii Ministerului Afacerilor Interne cu privire la inspectorul sef in legatura cu declansarea cercetarii prealabile a acestuia. De asemenea, declansarea cercetarii prealabile la nivelul Inspectoratului General al Politiei Romane fata de 8 politisti din cadrul IPJ Ialomita si anume: cei doi adjuncti ai inspectorului sef al I.P.J Ialomita, seful Serviciului de Ordine Publica, seful Serviciului Investigatii Criminale, seful Politiei municipiului Urziceni si adjunctul acestuia, seful biroului investigatii criminale din cadul Politiei municipiului Urziceni si seful Postului de Politie Sinesti”, a mai declarat Georgian Dragan.

La nivelul inspectoratelor de politie din tara, din 2017 si pana acum, au fost inregistrate peste 50 de sesizari pe furturi sau tentative de furturi din masini, prin doua moduri de operare, respectiv din cauza neatentiei soferilor si pasagerilor, in sensul in care acestia lasau autoturismul in parcare neasigurat, si prin provocarea unor pene de cauciuc, prin inteparea cauciucurilor. Din acest numar de 50 de sesizari, 37 de fapte de furt/tentativa de furt s-au inregistrat in zona Popasului Sinesti. Dintre cele 37, patru sunt prin inteparea rotilor. Anul trecut, s-au efectuat sapte perchezitii la persoane banuite de astfel de fapte.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: ,

Comentarii: