externe

Conferinta din Elvetia pentru pace in Ucraina: „Tratativele fara Rusia nu au niciun sens”, afirma purtatorul de cuvant al lui Putin

Moscova a afirmat joi ca discutii privind Ucraina in absenta Rusiei nu au niciun „sens”, dupa ce Elvetia a anuntat cu o zi inainte ca va organiza o astfel de conferinta in iunie fara reprezentare rusa, noteaza AFP, citata de Agerpres.

„Am spus de multe ori ca un proces de negociere fara Rusia nu are niciun sens”, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, intrebat despre initiativa luata de Elvetia de a reuni pe 15 si 16 iunie reprezentanti din aproximativ o suta de tari.

Presedintele rus, Vladimir Putin, a luat in deradere organizarea acestei conferinte fara Rusia. „Ar fi de ras, daca nu ar fi de plans”, a declarat el joi in cursul unei intalniri la Kremlin cu omologul sau din Belarus, Aleksandr Lukasenko.

Washingtonul, la randul sau, a afirmat joi ca nu s-a hotarat inca daca participa, respingand in acelasi timp acuzatiile Moscovei care a descris conferinta drept un proiect electoral al Partidului Democrat al lui Joe Biden.

„Aceasta este o afirmatie absurda a guvernului rus”, a declarat presei purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, Matthew Miller, adaugand ca pozitia Moscovei „nu arata prea multa incredere in capacitatea guvernului elvetian de a-si conduce propriile afaceri de politica externa”.

„Politica noastra in acest sens a fost intotdeauna +nimic despre Ucraina fara Ucraina+. Daca aceasta este o reuniune diplomatica pe care guvernul ucrainean o sustine si la care doreste sa participe, cu siguranta sprijinim dreptul sau de a face asta”, a continuat el.

Purtatoarea de cuvant a diplomatiei ruse, Maria Zaharova, a afirmat, la randul ei, ca orice actiune pentru Ucraina care „ignora pozitia Rusiei” este „desprinsa de realitate” si „nu are nicio perspectiva”.

Ea a criticat, de asemenea, „formula de pace” avansata de Volodimir Zelenski si care prevede, in esenta, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, reparatii financiare din partea Moscovei si crearea unui tribunal special pentru a-i judeca pe responsabilii rusi.

„Este cunoscut faptul ca +formula Zelenski+ nu ia in considerare compromisuri sau alternative si ignora complet propunerile Chinei, Braziliei, ale statelor africane si arabe”, a spus Zaharova.

De asemenea, ea a apreciat ca „nu se poate avea incredere nici in Elvetia”, care „apara pozitiile Ucrainei, sustine regimul de la Kiev, aplica sanctiuni anti-ruse si adopta strategii care exclud Rusia din sistemul de securitate european”.

„Elvetia nu poate fi o gazda neutra in astfel de conditii si cu atat mai putin un mediator, prin definitie”, a insistat ea.

„Suntem convinsi ca partenerii nostri din Asia, Africa si America Latina vor fi vigilenti si nu se vor lasa atrasi intr-o noua aventura anti-ruseasca”, a mai declarat Zaharova.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Recent Posts

Dupa tentativa de asasinare a premierului slovac Fico, si omologul sau polonez, Donald Tusk, a primit amenintari cu moartea

Premierul polonez Donald Tusk a scris joi pe X ca a primit amenintari cu moartea…

27 de minute ago

SUA nu accepta ca presedintele Xi Jinping sa-si consolideze legaturile atat cu Occidentul, cat si cu Rusia: „China nu poate avea si untul, si banii pentru unt”

Washingtonul nu este de acord ca presedintele chinez Xi Jinping sa "joace pe doua terenuri",…

42 de minute ago

Israelul confirma ca doi dintre muncitorii thailandezi luati ostatici de Hamas pe 7 octombrie au fost ucisi

Armata israeliana a anuntat joi ca doi thailandezi, muncitori agricoli dintr-un kibbutz atacat de Hamas…

57 de minute ago

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

9 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

14 ore ago