Conferinta la Roma: Europa isi propune sa reduca fluxurile de migranti ajutand Africa

externe

Conferinta la Roma: Europa isi propune sa reduca fluxurile de migranti ajutand Africa

Tarile mediteraneene si din Orientul Mijlociu se vor intalni duminica la Roma pentru a discuta intensificarea eforturilor de a stopa fluxurile de migratie ilegala, Italia spunand ca scopul este de a ajuta tarile din Africa sa reduca impulsul migrantilor de a ajunge in Europa, transmite Reuters.

Intalnirea se va concentra pe construirea de parteneriate pentru proiecte in sectoare precum agricultura, infrastructura si sanatatea, se arata intr-o declaratie a guvernului italian de vineri.

„Conferinta isi propune sa reglementeze fenomenul migratiei, sa combata traficul de persoane si sa promoveze dezvoltarea economica conform unui nou model de cooperare intre state”, se arata in comunicat.

Printre participanti se numara Tunisia, Turcia, Libia, Algeria si Emiratele Arabe Unite, alaturi de Uniunea Europeana si FMI, au declarat oficiali italieni pentru Reuters.

Cu toate acestea, Franta, care anul trecut a avut conflicte cu Italia din cauza migrantilor, nu era de asteptat sa participe la eveniment, iar absenta sa ar putea dilua orice rezultat.

Cum debarcarile de migranti pe tarmurile Italiei au crescut, premierul Giorgia Meloni si-a setat ca prioritate implicarea altor natiuni in planurile de a impiedica oamenii sa se imbarce in calatoria periculoasa catre Europa.

Meloni, care a condus o coalitie de dreapta inca din octombrie, a esuat pana acum in eforturile sale de a opri cresterea migratiei. Aproximativ 83.400 de oameni au debarcat pana acum in acest an, comparativ cu aproape 34.000 in 2022.

Cel putin 94 de persoane au murit cand nava lor a naufragiat chiar in largul coastei Calabriei la sfarsitul lunii februarie.

Potrivit guvernului, in cadrul conferintei se vor discuta si chestiuni legate de schimbarile climatice si energie. Italia incearca sa implementeze asa-numitul „plan Mattei”, numit dupa fondatorul postbelic al grupului energetic italian Eni,

Conferinta are loc la doar o saptamana dupa ce Uniunea Europeana a semnat un acord de parteneriat cu Tunisia, unul dintre punctele de pornire a migrantilor, promitand pana la 1 miliard de euro ca ajutor pentru combaterea traficantilor de persoane si pentru a ajuta economia acestei tari.

Grupul Human Rights Watch a declarat ca acest acord „nu a inclus garantii ca autoritatile tunisiene vor preveni incalcarea drepturilor migrantilor si solicitantilor de azil”, referindu-se la represiunea presedintelui Kais Saied impotriva strainilor.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: