Conflict diplomatic intre Italia si Franta. Ministrul italian de externe asteapta scuze

externe

Guvernul francez a incercat vineri sa minimizeze noua disputa cu Italia privind migratia, spunand ca Roma este un „partener esential”, dupa declaratiile ministrului francez de interne despre premierul Giorgia Meloni, potrivit France 24.

Ministrul de externe al Italiei si-a anulat joi o calatorie la Paris din cauza a ceea ce el a numit „comentarii inacceptabile” ale ministrului francez de interne Gerald Darmanin, care a spus ca Meloni este „incapabila” sa abordeze criza migratiei din tara sa.

„Italia este un partener esential pentru Franta… relatia noastra se bazeaza pe respect reciproc. Vom acorda prioritate consultarii si dialogului calm pentru a continua sa lucram impreuna”, a declarat premierul francez Elisabeth Borne vineri seara.

Purtatorul de cuvant al guvernului francez, Olivier Veran, a declarat anterior pentru canalul Cnews ca „nu a existat vreo dorinta din partea ministrului de interne de a ostraciza Italia in vreun fel”.

Potrivit presei italiene de vineri, izbucnirea lui Darmanin a infuriat Roma, Meloni fiind pe punctul de a anula o calatorie planificata la Paris pentru a se intalni cu presedintele francez Emmanuel Macron.

Intr-un interviu televizat de joi, ministrul italian de externe Antonio Tajani a spus ca remarcile lui Darmanin au fost „o tradare” si ca asteapta ca acesta sa „ceara scuze prim-ministrului, guvernului si Italiei”.

Vineri, Tajani a cerut din nou scuze, spunand ca „macar atat poate face”. Intr-un interviu pentru ziarul Corriere della Sera, el a catalogat remarca lui Darmanin o „insulta gratuita si vulgara fata de o tara prietena si aliata”.

Guvernele francez si italian au avut dispute in repetate randuri in ultimii ani din cauza gestionarii frontierei lor terestre comune si a admiterii ambarcatiunilor umanitare care transportau migranti salvati in timp ce incercau sa traverseze Mediterana.

Intr-un interviu de vineri, ministrul francez al transporturilor, Clement Beaune, un apropiat al lui Macron, a fost mai putin conciliant decat Veran. El a subliniat diferentele politice dintre guvernul de dreapta al lui Meloni si cabinetul centrist pro-UE al lui Macron.

„Nu exista o solutie pentru problema migratiei care sa nu includa cooperarea europeana. Si puteti vedea ca de fiecare data cand exista o incercare de a merge singur, indiferent de tara ar fi, nu functioneaza”, a declarat Beaune la radioul Europe 1.

Tot vineri, Didier Leschi, seful oficiului francez de imigrare si integrare (OFII) a declarat ca aproape jumatate dintre migrantii care sosesc pe tarmul Italiei provin din tari africane sub-sahariane francofone. Dintre acestia, cetatenii Coastei de Fildes au fost cel mai mare grup, a declarat seful OFII pentru postul Franceinfo. Multi dintre ei s-au indreptat direct in Franta si rareori au fost inregistrati corespunzator de autoritatile italiene, a spus Leschi. „De aceea exista tensiuni puternice intre cele doua tari”, a continuat el.

Regulile UE cer ca migrantii sa fie inregistrati mai intai in tara de sosire si ulterior au loc discutii pentru a determina ce migranti ar trebui sa mearga in ce tara membra a UE. „Este urgent sa imbunatatim distributia migrantilor in UE”, a adaugat Leschi.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: