externe

Conflict in Somalia: Un elicopter ONU cu noua pasageri, capturat de un grup terorist

Grupul islamist armat somalez al-Shabab a capturat un elicopter al Natiunilor Unite, in care se aflau noua persoane, au declarat surse locale pentru BBC.

Elicopterul a aterizat pe teritoriul controlat de grup in centrul Somaliei. Potrivit unor surse, elicopterul a fost fortat sa aterizeze de urgenta, in timp ce altele au spus ca aterizarea a fost o greseala.

Al-Shabab controleaza mari parti din sudul si centrul Somaliei. Grupul este afiliat la al-Qaeda si duce o insurgenta brutala de aproape 20 de ani.
Capturarea elicopterului a fost confirmata de ministrul Securitatii din regiunea Galmudug, Mohamed Abdi Adan.

Potrivit Washington Post, un oficial din Mogadiscio a declarat ca la bord se aflau patru europeni si cinci africani. Se pare ca un membru al echipajului a fost ucis, doi nu au fost gasiti si este posibil sa fi scapat, iar restul au fost luati prizonieri, a spus el sub conditia anonimatului.

Organizatia Natiunilor Unite ofera sprijin logistic si medical fortei de mentinere a pacii a Uniunii Africane din Somalia, formata din 17.500 de oameni.

Potrivit unui oficial din cadrul armatei somaleze, elicopterul „ducea provizii medicale si trebuia sa transporte soldati raniti din regiunea Galgudud”.

Elicopterul se indrepta spre orasul Wisil, langa linia frontului unei ofensive a fortelor guvernamentale impotriva al-Shabab.

Programul Alimentar Mondial (WFP) al ONU a postat miercuri seara pe retelele de socializare ca aeronava „nu era o nava WFP sau a Serviciului Aerien Umanitar al ONU si la bord nu se afla personal al Programului”.

Ca masura de precautie, zborurile WFP in zona au fost suspendate temporar.

In ultimele luni, guvernul somalez si-a intensificat lupta impotriva gruparii.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Surpriza pentru Netanyahu. Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale solicita mandat de arestare, pentru crime de razboi, pe numele premierului Israelului

Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale a anuntat ca solicita mandate de arestare pentru inalti oficiali…

2 ore ago

New York Times: NATO este aproape de a trimite soldati in Ucraina. Care va fi misiunea acestora

Potrivit unui articol publicat in New York Times (NYT), se pare ca NATO este aproape…

4 ore ago

Ciolacu a luat jumatate de guvern in Turcia. Cel mai probabil, vizita a fost aranjata de Ponta

Premierul Marcel Ciolacu a inceput marti o vizita oficiala in Turcia,  unde va aveasi  o…

3 ore ago

Permis de conducere de la 17 ani? Parlamentarii romani nu sunt de acord: „Suntem pe primul loc la victime in urma accidentelor de circulatie”

Presedinta Comisiei pentru aparare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a informat, luni, ca nu sustine proiectul…

3 ore ago