Conflict major in USR, un deputat lanseaza acuzatii grave: „Ceva s-a stricat ieri in USR. Poate s-a stricat mai demult, dar ieri a fost un moment de claritate”

politica

Adrian Prisnel explica, pe grupul intern al USR „Poiana lui Iocan”, dupa declansarea scandalului in partid cu privire la contractele cu firme ale unor membri ai USR Giurgiu si USR Sector 3, ca formatiunea merge pe linia „lasa ca merge si cu mizeria sub pres”, potrivit postarii obtinute de Mediafax.

Deputatul USR explica faptul ca a sperat ca greselile de la USR Giurgiu vor fi recunoscute separat, precizand ca partidul nu ar trebui sa se specalizeze in „practicile PSD si PNL”.

„USR-ul lui «Lasa ca merge si cu mizeria sub pres» sau cum am vazut eu sedinta de ieri a Biroului National. Nu e o analiza, ci o privire catre o lupta pe care putini au dus-o ieri, pentru adevar, privire despre care admit ca este subiectiva din moment ce am participat cu speranta ca greselile de la Giurgiu vor fi recunoscute si reparate. Sau macar izolate printr-o decizie de autosuspendare pana la clarificarea situatiei contractelor. Ceva s-a stricat ieri in USR. Poate s-a stricat mai demult, dar ieri a fost un moment de claritate. Profesionalizarea despre care se vorbeste nu inseamna sa ne specializam in practicile PSD si PNL. Ele ne pot transforma in ceea ce detestam mai mult. Dar, asa cum le-am spus oamnilor in strada ca-si pot repara tara, ne putem repara si noi partidul tinandu-ne cu dintii de valori, protestand cand acesta sunt incalcate, si prin vot”, potrivit postarii facuta de Adrian-Claudiu Prisnel, pe grupul intern de Facebool al USR.

Acesta a adaugat ca senatorul USR Florina Presada a cerut sa fie discutate separate cazurile din USR Giurgiu si USR Sector 3, insa Dan Barna a minimalizat importanta problemelor din ambele filiale, rezumandu-se la a le cataloga drept „pseudo-dramele din partid”.

„Despre cazurile Giurgiu si S3 s-a discutat 5 ore. Desi sunt diferite si Florina Presaa a cerut sa fie tratate separat, majoritata a impus discutie la pachet, stabilind, de la inceput, o echivalenta falsa. Sa contractezi firma unui membru de partid, in contextul unei competitii de oferte, nu este acelasi lucru cu un presedinte de filiala care acorda cu propria semnatura un contract unei firme unde este beneficiar direct. «Pseudo-dramele din partid» le-a caracterizat Dan Barna, minimalizandu-le amandurora importanta pentru a-l scuza pe primul. Mereu se gasesc scopuri nobile pentru fapte lipste de noblete. De data asta, scopul nobil invocat a fost ca nu cumva sa se declanseze o vanatoare de vrajitoare in partid; miroare un pic a santaj. Sunt probabil multe filiale care au contractat diverse servicii de la firmele unor membri si asta nu este o problema atatat timp cat colaborarea a fost corecta si in conditiile de piata. Sectorul 3 a aparut aci, ca subict, pentru a dilua si proiecta problema de la Giurgiu in intreg partidul – daca toti gresim, nu greseste nimeni”, a scris Prisnel, pe grupul „Poiana lui Iocan”.

El mai spune ca Cristian Ghinea, care a devenit europarlamentar a aruncat insulte la adresa colegilor de partid, iar majoritatea Biroului National nu considera ca ar fi ceva imoral sau ilegal ca un presedinte de filiala sa acorde contract, din bani public propriei firme.

„Pribegia nu l-a facut mai cumpatat pe un proaspat coleg europarlamentar, pentru care a tras tot partidul «tooth and nail» pana acum catva saptamani. Pana la urma insultele pot fi aruncate si pe Zoom. «Va spun eu, de la Bruxelles» ca «Salagean e imbecil complet» si «Seidler e un sabotor». Dumitru Dobrev protesteaza, Barna nu-l pune la punct, desi pare si el usor descumpaniit de aroganta. Majoritatea BN nu gaseste nimic imoral sau ilegal ca un presedinte de filiala sa acorde contract, din bani publici, propriei firme. «Avocatii» lui Cosmin Andronache (presedintele filialei judetene USR Giurgiu – n.r.) din majoritatea «liberala» spun ca oricum problema e rezolvata: pentru doua din cele tri contracte banii au fost returnati la partid. De ce? Asa a decis filiala. Cand au fost returnati? Raspunsurile sunt contradictorii. Andronache nu stie, candva dupa alegeri, sa-si intrebe asociatul, Secretariatul isi aminteste ca zilele trecute. Desi probele sunt la SG, contractele si returnarile, nimeni n-a mers dupa ele”, a mai scris Adrian Prisnel.

Adrian Prisnel mai povesteste cum Florina Presada a cerut sa afle cand au fost returnati banii, inainte sa izbucneasca scandalul privind contractele membrilor USR Giugiu si USR Sector 3. Replica pentru aceasta a presedintelui USR Dan Barna a fost „documentele sunt la financiar, isi iei o zi si cauti in bibliorafturi”.

„Florina Presada cere, timp de doua ore, sa afle cand au fost returnati banii, inaintea sau dupa inceperea scandalului. Dan Barna inchide discutia: «Documentele sunt la financiar, isi iei o zi si cauti in bibliorafturi». Returnarea banilor, dupa inceperea scandalului, ar putea fi interpretata si ca o recunoastere, implicita, ca ceva nu e in regula acolo. «Avocatii» lui Andronache s-au prin incotro merge discutia si au parat: nu exista prejudiciu. In cele din urma, Cosmin ii inmaneaza Florinei contractul cu firma lui Axinte, care prevede ca livrabilele sunt la comanda clientului (!), dar nu si pe cele doua reziliate. Tuturor ni s-au cerut documente cu livrabile pentru decontarea la AEP. Nu si in cazul asta pntru domeniul consultantei e foarte fluid, nu poti verifica daca si ce s-a livrat, spun «avocatii» lui Andronache. Da, tocmai pentru ca e foarte fluid, statul toaca banii pe consultanta. Un angajat al Secretariatului cere Biroului o asumare daca sa ceara sau nu banii din contractul USR Giurgiu cu Eskira lui Axinte inapoi de la AEP. Nu retin ce s-a decis, dar faptul ca solicitarea asta a existat, inseamna ca oameni neutri in meleul acesta intern au simtit ca nu vor sa isi asume ei o expunere pe subiect”, completeaza Prisnel.

Nu in ultimul rand, acesta precizeaza ca Cristian Ghinea si Dan Barna nu au fost convinsi de explicatiile aduse de Teodora Stoian de la Sector 3 cu privire la contractul firmei administrate de Sorin Pavel, membru USR, pentru servicii de promovare in mass-media. Cei doi s-au lansat in „procese de intentie” mai spune Adrian Prisnel.

„Cele 4 dosare cu copii dupa documente – facturi, contracte, contraoferte – aduse de Teodora Stoian si Eugen Matei de la S3, impreuna cu explicatiile privind procedura de lucru in echipa de campanie, nu i-au convins pe Ghinea si pe Barna. S-au lansat in procese de intentie desi, in cazul Giurgiu, pledasera pentru colegialitate si prezumtie de nevinovatie. «Aveam niste bani si trebuia sa-i spargem pentru niste prieteni!», acuza Ghina sustinut si de Dan Barna care, din experienta lui de evaluator de proiecte, stie de «contraoferte» obtinute ulterior, ca sa dea bine”, a conchis deputatul USR, in postarea sa pe grupul intern.

Contactat de Mediafax pentru un punct de vedere, Adrian Prisnel a precizat ca asteapta o decizie in sedinta de miercurea viitoare a Biroului National al USR.

„Astept, impreuna cu colegii mei din USR, decizia Biroului National de miercurea viitoare. Am convingerea ca USR va lua decizia cea mai buna in aceasta speta”, a declarat Adrian-Claudiu Prisnel.

MEDIAFAX a relatat, pe 16 iunie, faptul ca persoane din USR, printre care si Cristian Ghinea, ales europarlamentar, sunt nemultumite de faptul ca o agentie media administrata de Sorin Pavel, membru USR, ar fi incasat 8.000 euro pentru servicii de promovare in mass-media in campania pentru europarlamentare, potrivit unor surse politice.

De asemenea, pe grupul intern de Facebook „USR – Poiana lui Iocan” au aparut discutii legate de probleme ale organizatiei din Giurgiu, respectiv contracte, de 5.000 lei fiecare, cu mai multe firme care apartin unor membri de partid, potrivit mesajelor obtinute de MEDIAFAX.

Ulterior, reprezentantii USR au afirmat, intr-un comunicat de presa, ca secretariatul general va evalua diversele acuzatii interne, transmise „pe surse” in mass-media, cu privire la contractele incheiate de unele filiale ale formatiunii in campania electorala.

Partidul a mai transmis ca, din primele informatii, acuzatiile sunt nefondate, insa va efectua un audit intern „pentru a inlatura orice suspiciune”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: