Categories: externe

Conflict major intre tarile musulmane, patru mari state arabe au rupt legaturile cu Qatarul. Reactie furioasa: „Campanie de minciuni si inventii”

Arabia Saudita, Bahrain, Emiratele Arabe Unite si Egiptul au rupt legaturile diplomatice cu Qatar, in contextul in care aceste state acuza autoritatile de la Doha ca sponsorizeaza terorismul si extremismul, informeaza site-ul France 24.

Agentia saudita de stiri SPA a anuntat ca Riyadhul a luat aceasta decizie pentru „a-si proteja propria securitate nationala de pericolele terorismului si extremismului”. Aceasta masura „decisiva” a fost luata ca urmare a „incalcarilor grave comise de autoritatile din Qatar in ultimii ani”, se mai anunta in comunicatul autoritatilor saudite.

O hotarare asemanatoare a fost luata si de Egipt, Emiratele Arabe Unite, dar si de Bahrain, care a acuzat Doha ca ar incerca sa „submineze securitatea si stabilitatea Bahrainului si de imixtiuni in treburile interne ale tarii”.

Coalitia araba coordonata de Arabia Saudita, care de doi ani desfasoara operatiuni in Yemen, a anuntat excluderea Qatarului din organizatie, acuzand acest stat ca ar sustine retele teroriste, inclusiv Al-Qaida si Stat Islamic.

In ultimele saptamani, mai multe publicatii americane au acuzat Qatarul ca ar finanta terorismul, cu toate ca tare este membra a coalitiei internationale care lupta impotriva Stat Islamic.

Qatarul a afirmat luni ca se confrunta cu o campanie de minciuni si inventii al carei scop este punerea sa sub tutela, dupa ce Bahreinul, Arabia Saudita, Egiptul si Emiratele Arabe Unite si-au intrerupt relatiile diplomatice cu emiratul, acuzandu-l de sustinerea terorismului, transmit Reuters si DPA.

Un comunicat al Ministerului de Externe de la Doha subliniaza ca, in calitate de membru al Consiliului de cooperare al Golfului, Qatarul respecta suveranitatea altor tari si nu intervine in afacerilor lor interne.

Pe de alta parte, si guvernul recunoscut pe plan international al Yemenului a anuntat luni ruperea relatiilor diplomatice cu Qatarul, acuzandu-l de cooperare cu rebelii houthi, a relatat agentia de stat Saba.

Yemenul este divizat din cauza unui razboi civil ce dureaza de aproape doi ani, izbucnit intre gruparea houthi, sprijinita de catre Iran, si o coalitie araba sunnita, sustinuta de Occident si aflata sub comanda Arabiei Saudite.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Portugalia nu mai este o problema pentru Europa. Ce poate invata Romania de la o tara care a cunoscut si ea un exod masiv al tinerilor

La zece ani de la plecarea "barbatilor in negru" - managerii internationali ai Comisiei Europene,…

7 minute ago

„Sunt viu”. Primul mesaj al lui Florin Piersic de cand a intrat in spital: „Tineti-ma aproape, pentru ca mai am de spus multe povesti”

Florin Piersic a transmis, luni, un mesaj prin intermediul medicilor de la spitalul "Foisor". "Scumpilor…

24 de minute ago

Ciolacu s-a trezit cu un protest in propria curte. Angajatii Guvernului au iesit in strada, spun ca salariul de 5.000 de lei/luna este prea mic. Reactia ironica a premierului

Peste 200 de functionari guvernamentali din cadrul aparatului de lucru al Guvernului au iesit luni…

37 de minute ago

Veste mare pentru soferi, a aparut un gel care anuleaza efectele alcoolului. Cum functioneaza noua substanta

Oamenii de stiinta elvetieni au dezvoltat un nou gel care ar putea anula efectele negative…

28 de minute ago

Coruptie la Bacau. Un functionar a lesinat cand a vazut mascatii, el tocmai incasa o spaga de 4.000 de euro

Un angajat al Primariei Bacau a fost prins in flagrant in timp ce incasa o…

4 ore ago

Medvedev ameninta ca Marea Britanie va primi un raspuns cu „munitie speciala”: „Un anumit domn Cameron a cerut ca lupta cu Putin sa fie pana la capat”

Fostul presedinte rus Dmitri Medvedev a avertizat vineri tarile Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO)…

2 ore ago