Conflict major la varful USR, Barna scoate sabia contra lui Ciolos: „Dacian, aici este USR. Sa vii acum sa declansezi o lupta pentru putere interna pentru ca nu facem toti frumos la tine este iresponsabil”

politica

Au izbucnit tulburari majore si la varful USR. Dan Barna i-a transmis o replica dura lui Dacian Ciolos, joi seara, dupa ce presedintele USR a amenintat cu demisia daca progamul sau de „reforme interne” nu va fi aprobat de Biroul national. Biroul National este controlat de oameni apropiati lui Dan Barna.

In sedinta de joi seara, Dacian Ciolos a propus Biroului National un program pentru perioada 2022-2024 care prevede o serie de reforme interne printre care schimbarea statutului, schimbarea secretarului general si numirea acestuia prin concurs, diminuarea puterii Biroului National prin externalizarea deciziilor si oprirea excluderilor pe motiv de „delict de opinie”.

„Voi cere votul colegilor din BN pe acest program in sedinta de luni. Este un plan cu actiuni de strategie externa, dar si cu masuri de coerenta interna, toate cu propuneri si termene clare de implementare”, le-a transmis Ciolos, liderilor USR.

Surse din partid au declarat pentru Digi24.ro ca programul lui Ciolos a fost trimis conducerii la ora la care trebuia sa inceapa sedinta, iar in sedinta Ciolos a transmis ca va demisiona daca programul sau nu va fi acceptat.

Dan Barna a avut in schimb o replica dura intr-o postare pe un grup intern: „Asta seara am aflat insa ca, in opinia ta, nimic nu functioneaza, ca totul trebuie schimbat. Propui ca partidul sa fie condus din afara. Comitete si comisii care organizeaza partidul, care fac numiri. Cine anume? Nu stim. Practic ne propui golirea de sens a USR si inlocuirea cu comitete si comitii”.

„Draga Dacian,

Marturisesc ca nu am inteles mesajul pe care ai vrut sa ni-l transmiti asta seara in Biroul National.

Scriu acest mesaj cu senzatia ca am epuizat capacitatea de a dialoga direct. Si pentru ca de trei luni alegi sa comu­nici cu colegii singur, filtrand realitatea din BN unilateral. Cum de altfel ai facut si azi cand ne-ai pus pe masa un program al presedintelui, ne-ai anuntat ca fie il acceptam, fie ne despartim.

Marturisesc ca oricat am incercat sa nu te incurc, nu te inteleg. Am luat chiar o pauza in ultimele luni, mi-a prins bine sa stau cu copilul.

Alegerile noastre de dupa fuziune ne-au adus in situatia in care tu ai castigat Presedintia. Am recunoscut fair rezultatul. In acelasi timp, nu ti-au placut rezultatele alegerilor pentru Biroul National. Am aflat si din presa ca majo­ritatea te incomodeaza. Am pus asta pe seama perioadei de acomodare.

Asta seara am aflat insa ca, in opinia ta, nimic nu functioneaza, ca totul trebuie schimbat. Propui ca partidul sa fie condus din afara. Comitete si comisii care organizeaza partidul, care fac numiri. Cine anume? Nu stim. Practic ne propui golirea de sens a USR si inlocuirea cu comitete si comitii.

Dacian, oamenii ne-au ales sa colaboram. Nu merge asa, cand nu iti convine reinventezi partidul. In afara statutului, in afara democratiei.

Inventezi in programul tau, pe care ni l-ai pus in fata cu un ultimatum, non-probleme. Ne spui sec si arogant: votati sau plec.

Ce sa votam? Ca vrei sa faci publica o organigrama care este deja publica? Ca vrei sa schimbi un secretar general pe care l-ai felicitat pentru activitate? Propui digitalizarea. Exista deja, avem instrumentele unui partid digital. Ar fi fost bine sa indemni membrii sa le foloseasca mai mult.

Dacian, e parte din jobul tau sa construiesti consens. De altfel, asta ai promis. Ti-ai construit campania electorala pe tema aceasta. M-ai atacat ca nu ma pricep sa construiesc consensul. Am luat o pauza. Acum e clar ca nu vrei consens, ci ca vrei un partid pe persoana fizica.

Nu ai loc de majoritate. De fapt, tu nu ai loc de partid. Si vrei sa inlocuiesti USR cu comitete alese de tine.

Si cel mai ciudat e ca lucrurile in BN au functionat.

Peste 90% din decizii s-au luat prin unanimitate. Ti-am spus ca trebuie sa ne orientam spre public, spre externe, spre campanii, sa avem inca vibe-ul de la Fara Penali. Ai ales sa te concentrezi pe controlul intern. Nu ai putut sa intri cu picioarele peste alegerile din Diaspora. Tu ai propus o schimbare a regulilor la acele alegeri: sa isi valideze membrii emailul. Am acceptat-o. Nu a iesit la vot cine ai vrut tu. Ai vrut sa anulezi alegerile.

In rest, Biroul National ti-a votat tot ce ai propus.

Trei ani am negociat, discutat, am condus un partid complicat ca nici altul. Am asteptat de la tine sa construiesti consens. Vii sa ne propui un program al presedintelui care suprascrie statutul si functionarea partidului. Incerci un transfer de responsabilitate de la lideri alesi la comitete alese de tine.

Si, cel mai grav, Dacian, este sa arunci partidul in aer cand Romania asteapta de la noi si de la tine o viziune europeana, liberala, modernizatoare. Suntem prinsi intre un guvern mamut, corupt si inept si fortele radicale care cresc. Sa vii acum sa declansezi o lupta pentru putere interna pentru ca nu facem toti frumos la tine este iresponsabil.

Sa vii acum si sa propui membrilor ca ei sa traga pentru a convinge romanii ca suntem solutia si apoi sa vina comitete externe sa guverneze este gresit politic, periculos din punct de vedere democratic si iresponsabil pentru un Presedinte.

Toate acestea se regasesc intr-un program pe care ni-l pui in fata brusc, neconsensual. Ne dai un ultimatul ca il acceptam sau pleci. Dacian, aici este USR. Aici nu poate sa mearga asa”.

Mai mult despre: ,

Comentarii: