Congresul e cheia. Patru scenarii pentru a tempera politicile nebunesti ale lui Trump

Presedintele american Donald Trump a socat lumea cu politicile sale de la inceputul celui de-al doilea mandat, iar puterea si libertatea sa de actiune par maxime.
Este adevarat ca justitia, de la judecatori statali la cei de la Curtea Suprema a Statelor Unite, au oprit mai multe dintre initiativele sale. Cu toate astea, si marja de actiune a justitiei este limitata, mai ales ca atat Departamentul de Justitie cat si multi judecatori – inclusiv o majoritate a celor de la Curtea Suprema – sunt de orientare republicana, asadat deseori favorabili taberei Trump.
In mod normal, Congresul Statelor Unite este prima forta care l-ar putea tempera pe liderul de la Casa Alba. In acest moment insa, legislativul american este ferm de partea lui Donald Trump, cu republicanii controland ambele camere ale Congresului – atat Senatul cat si Camera Reprezentantilor – si votand aproape fara ezitare agenda presedintelui. Partidul Democrat, de opozitie, nu poate bloca prea mult din aceasta agenda in acest moment.
Cum s-ar putea schimba asta? Sunt 4 scenarii in care Congresul sa devina mult mai asertiv fata de politicile agresive ale lui Donald Trump.
1. Scaderea in sondaje
Daca le pasa de ceva congresmenilor americani, acel lucru este vointa alegatorilor. Un Donald Trump care este impopular poate atarna ca o piatra de moara asupra senatorilor si reprezentantilor care cauta realegerea. Ratele de aprobare ale lor depind in mare masura de presedintele pe care-l sustin, istoric.
Daca acestea scad substantial, republicanii vor trebui sa adopte si masuri prin care i se opun lui Trump sau sa pledeze cu acesta sa-si mai tempereze politicile.
Deocamdata Trump nu sta grozav in sondaj, avand popularitate negativa, cu 45-47% alegatori care sunt multumiti de el, un rezultat scazut pentru un presedinte recent ales.
Asta s-a vazut si in recentele alegeri. In Wisconsin, candidatul pentru Curtea Suprema a acestui stat care a fost sustinut de Trump a pierdut la 10 procente diferenta, desi s-au bagat zeci de milioane in campania lui. In Florida, cei 2 candidati pentru Congres au castigat, dar la scoruri mult reduse fata de scorurile luate de cei care le castigasera inaintea lor in noiembrie. Amanunt ingrijorator, dat fiind ca sunt in zone profund republicane,
2. Revolta unor alesi republicani
Exista cateva voci puternice care ii contesta lui Trump unele dintre masuri, in special in Senat. Acolo, fostul lider al majoritatii republicane, Mitch McConnell, si senatoarele Lisa Murkowski si Susan Maine i se opun presedintelui constant.
Cu inca doi alesi care trec de partea lor in momentele importante, sustinatorii lui Trump ar putea fi in minoritate in Senat, care l-ar putea cenzura in unele chestiuni pe liderul de la Casa Alba.
3. Pierdere unor alegeri partiale
Republicanii au o majoritate la limita in Camera Reprezentantilor, de 220 la 213, cu alte 2 locuri ocupate de 2 democrati care au decedat urmand sa-si aleaga curand trimisii in Congres. Cu alte cuvinte, daca 4 oameni absenteaza sau schimba tabara, republicanii pierd majoritatea.
Desi alegerile pentru toata Camera Reprezentantilor au loc peste mai putin de 2 ani, unele locuri se pot vacanta din diverse motive, iar succese ale democratilor pot schimba balanta puterii.
In Senat situatia sta mai bine pentru republicani. Majoritatea e de 53 la 47, plus vicepresedintele SUA care e republican si care poate da votul decisiv in caz de egalitate. Este greu de crezut ca se vor vacanta suficiente locuri in Senat si ca suficiente din acestea vor fi castigate de democrati pentru a se schimba situatia din acest moment.
Cu toate astea, chiar si 2 locuri care schimba mainile pot face diferenta, intrucat sunt unii senatori republicani care nu voteaza mereu cu partidul.
4. Alegerile de la mijlocul mandatului
Peste ceva mai putin de 2 ani avem alegerile de la jumatatea mandatului presedintelui. Atunci sunt alegeri pentru toata Camera Reprezentantilor si pentru o treime din totalul senatorilor, acestia avand mandate de 6 ani.
In majoritatea cazurilor, mai ales cand este vorba despre un presedinte aflat la al doilea mandat, partidul aflat la putere pierde aceste alegeri. Acelasi lucru se poate intampla si acum, mai ales daca politicile lui Trump nu vor aduce rezultatele economice asteptate de alegatori.
Chiar si cu o singura camera dominata de democrati, Trump va avea mari probleme in a-si impune agenda asa cum o face in acest moment.