Surpriza la congresul Partidului Comunist Chinez. Premierul Li Keqiang a fost dat afara din Comitetul Central al partidului

externe

Partidul Comunist din China si-a incheiat sambata congresul care vizeaza consolidarea statutului lui Xi Jinping si dezvaluind un nou Comitet Central din care lipsesc doi oficiali importanti care nu au legaturi stranse cu Xi, potrivit Reuters.

Din noul Comitet Central al partidului nu mai fac parte premierul Li Keqiang si Wang Yang, un semn despre care analistii spun ca sugereaza ca urmatorul Comitet Permanent al Biroului Politic, care va fi dezvaluit in jurul pranzului (0400 GMT) duminica, este probabil sa fie plin de oameni apropiati lui Xi.

Li, care isi va da demisia din functia de premier in martie, si Wang, care conduce Conferinta Consultativa Politica a Poporului Chinez, au amandoi 67 de ani si, prin urmare, eligibili, conform normelor de varsta, pentru a face parte inca cinci ani din Comitetul Permanent, format din sapte membri.

Niciunul nu are legaturi stranse cu Xi, care este probabil sa aduca patru oameni noi. Wang Huning, in varsta de 67 de ani, si Zhao Leji, in varsta de 65 de ani, amandoi apropiati de Xi, au fost realesi. Alti doi membri PSC au depasit varsta de pensionare.

Li si Wang – considerat succesor al lui Li in functia de premier – au legaturi cu Liga Tineretului Comunist, un grup odata influent despre care expertii spun ca si-a pierdut puterea sub Xi.

De asemenea, partidul a votat amendamente la constitutie, menite sa consolideze statutul de baza al lui Xi si rolul calauzitor al gandirii sale politice in cadrul partidului.

Duminica, Xi Jinping va fi votat, cel mai probabil pentru un nou mandat de catre noul Comitet Central.

Scena neobisnuita intr-o ceremonie in care totul este stabilit in amanunt, fostul presedinte Hu Jintao, aflat pe un scaun langa Xi Jinping, a fost escortat spre iesire. Scena nu a fost nici explicata, nici relatata imediat de media chineze.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: