Consecinta a actiunilor lui Dragnea. Fost ministru de Externe: „Presedintelui Iohannis i s-au incalcat atributiunile constitutionale. Ne-am facut de ras din punct de vedere diplomatic”

politica

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a declarat, vineri, pentru Mediafax, ca, in privinta deciziei de mutare a ambasadei Romaniei la Ierusalim, s-au incalcat atributiunile constitutionale deoarece presedintele Klaus Iohannis nu a fost consultat si inclus in procesul de avizare.

”Ne-am facut de ras din punct de vedere diplomatic sau al imaginii, pentru ca nu s-au respectat regulile constitutionale. Decizia poate fi corecta, dar respectandu-se anumite proceduri. In al doilea rand, sigur se va crea o problema de perceptie majora in relatia cu Israelul, pentru ca se considera ca atunci cand un guvern anunta o anumita hotarare, sigur aceasta decizie a fost luata suveran si cat se poate de serios. (…) Daca nu au fost parcurse etapele, exista o problema si cineva trebuie sa raspunda. Practic, fiindca nu am motive sa ma indoiesc de ce spune presedintele, s-au incalcat atributiunile constitutionale in situatia in care nu a fost consultat si inclus in procesul de avizare”, a declarat Cristian Diaconescu.

El a mai spus ca este vorba despre respectare articolului 91, aliniat 2 din Constitutie, in care se spune clar ca presedintele, titularul politicii externe, este cel care aproba infiintarea, desfiintarea sau mutarea unei misiuni diplomatice ca si stabilirea rangului misiunii diplomatice.

”Deci din acest punct de vedere nu este vorba numai de o consultare formala a presedintelui, ci si includerea sa in lantul de avizare. Este vorba de o decizie extrem de importanta din punct de vedere politico-diplomatic. Vizeaza un subiect complicat, sensibil si gestionat cu foarte mare atentie in zona europeana si euroatlantica. Doua componente sunt absolut necesare. Primul este o consultare a Ministerului de Externe cu toti partenerii nostri europeni si euroatlantici din aceasta perspectiva. Discutam despre Orientul Mijlociu si despre capitala la Ierusalim, ceea ce reprezinta inca o tema in discutie in negocierile de pace intre palestinieni si israelieni. Asa cum spune foarte clar dreptul diplomatic, este de inteles ca in acest moment Romania a recunoscut cel putin de facto Ierusalim ca fiind capitala Israelului. Consultarea partenerilor este cat se poate de importanta pentru ca asa cum rezulta pare-se din decizia guvernului, in acest moment Romania a ajuns la concluzia ca este mai bine sa se situeze pe contrasensul abordarii europene si ca acest lucru este benefic pentru interesele tarii noastre. Este foarte interesant de vazut cum s-a ajuns si pe ce baza s-a ajuns la aceasta concluzie”, a mai spus fostul ministru de Externe.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, sustine ca nu a fost informat sau consultat cu privire la intentia Guvernului Romaniei de lansare a procesului de relocare a Ambasadei Romaniei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

”Presedintele Romaniei nu a fost informat sau consultat in prealabil in legatura cu acest demers (intentia Guvernului Romaniei de lansare a procesului de relocare a Ambasadei Romaniei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim – n.r.). Administratia Prezidentiala subliniaza ca aceasta decizie nu are la baza evaluari solide si cuprinzatoare. Un astfel de demers nu se poate face decat in urma unei analize de profunzime, care sa ia in considerare toate consecintele si implicatiile politice externe ale acestuia”, se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat joi seara ca Guvernul a a adoptat un memorandum prin care se decide inceperea procedurilor pentreu mutarea efectiva a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: