Consilierii au pus-o pe Dancila sa spuna inca o mare tampenie. Premierul vrea sa-l salveze pe Iohannis: „Nu-l putem lasa sa-si incalce atributiile”

politica

Premierul Viorica Dancila a declarat ca nu presedintele decide asupra selectarii ministrilor si ca seful statului nu poate fi lasat sa isi incalce atributiile, deoarece se va ajunge in punctul in care presedintele va face nominalizarea ca sa fie acceptati ministrii propusi.

„Pentru domnul presedinte ‘de indata’ nu inseamna acelasi lucru ca pentru majoritatea romanilor. I-am spus ca pentru mine, pentru noi ca tara este important sa avem guvernul complet pentru a prelua presedintia Consiliului UE. Nu poti sa trimiti refuzul ca nu iti place tie”, a declarat Viorica Dancila, la Antena 3.

„Vedem ce masuri vom lua. Nu putem lasa presedintele sa isi incalce atributiile. Premierul este respronsabil pentru formarea guvernului, isi aduce ministrii care pot aduce plus valoare. Daca lasam presedintele cu ce ministru e de acord, avem surpriza sa spuna ca desemneaza el un ministru ca sa fie si acceptat”, a mai spus prmeierul, citata de Mediafax.

Viorica Dancila a anuntat vineri ca presedintele Iohannis a anuntat-o ca nu va da curs numirilor celor doua propuneri de la Dezvoltare si Transporturi, chiar daca CCR a stabilit ca exista un conflict de natura juridica si trebuie emise decretele de constatare a vacantarii celor 2 functii.

CCR a decis, pe 19 decembrie, cu privire la admiterea conflictului juridic intre Guvern si Presedintie ca seful statului Klaus Iohannis este obligat „sa emita de indata decretele de constatare a vacantarii celor doua functii de ministru” si sa raspunda motivat legat de numirile noilor ministri.

Astfel, conform deciziei Curtii, Klaus Iohannis trebuia sa semneze decretele de revocare ale ministrilor demisionari ai Transporturilor si Dezvotarii, Lucian Sova si Paul Stanescu. Totodata, seful statului trebuie sa raspunda, in scris, motivat, in legatura cu propunerile facute de premierul Viorica Dancila, respectiv Olguta Vasilescu la Ministerul Dezvoltarii si Mircea Draghici la Ministerul Transporturilor.

Seful statului i-a respins initial, dupa remanierea din noiembrie, pe Ilan Laufer la Dezvoltare si Lia Olguta Vasilescu la Transporturi, noile propuneri ale premierului Viorica Dancila fiind Lia Olguta Vasilescu pentru portofoliul de ministru al Dezvoltarii si Mircea Draghici pentru Transporturi.

A doua oara, presedintele a anuntat ca va lua decizia dupa 1 decembrie. Totusi, in data de 7 decembrie, presedintele amanat din nou luarea unei decizii pe motiv ca asteapta decizia Curtii Constitutionale.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: