Consiliul de Securitate al ONU: SUA au blocat rezolutia care solicita o incetare imediata a focului in Gaza

externe

O noua incercare de votare a unei rezolutii care solicita o incetare imediata a focului in Gaza in cadrul sesiunii Consiliului de Securitate al ONU care a fost reluata vineri seara, a fost blocata de SUA care au drept de veto, potrivit The Guardian si Al Jazeera.

Inainte de votul consiliului de securitate, reprezentantul ONU pentru Emiratele Arabe Unite a declarat ca cel putin 97 de state membre au co-sponsorizat rezolutia. Rezolutia „este clara in intentia sa – o incetare umanitara imediata a focului. Salvarea de vieti chiar acum trebuie sa inlocuiasca toate celelalte considerente”, a spus el.

SUA au blocat cererea Consiliului de Securitate al ONU de incetare imediata a focului umanitar in Gaza

Marea Britanie s-a abtinut de la vot.

Barbara Woodward a explicat de ce Marea Britanie a fost singura tara care s-a abtinut de la vot: „Apelarea la incetarea focului ignora faptul ca Hamas a comis acte de teroare si ii tine in continuare ostatici pe civili. Israelul trebuie sa poata aborda amenintarea reprezentata de Hamas si trebuie sa faca acest lucru intr-o maniera care sa respecte dreptul international umanitar, astfel incat un astfel de atac sa nu poata fi repetat niciodata. De aceea ne-am abtinut de la aceasta rezolutie”, a spus ea.

Vorbind in fata Consiliului de Securitate, trimusl Frantei la ONU, Nicolas de Riviere, a declarat ca nu vede „nicio contradictie in lupta impotriva terorismului si protectia civililor, cu respectarea stricta a dreptului international umanitar”.

„Franta este foarte ingrijorata de tragedia umanitara care are loc in Gaza. Si tocmai din acest motiv Franta a votat in favoarea acestei rezolutii. Si tocmai din acest motiv pledam pentru un armistitiu umanitar nou, imediat si de durata, care ar trebui sa duca la o incetare durabila a focului”, a spus Riviere.

El a mai spus ca si-ar fi dorit ca consiliul sa fi condamnat oficial atacurile Hamas din 7 octombrie. „Acest consiliu a esuat din lipsa de unitate si prin refuzul de a se angaja cu adevarat in negocieri”, a spus el.

Treisprezece din cei 15 membri ai consiliului au votat pentru, Marea Britanie s-a abtinut iar SUA au respins rezolutia.

Reprezentantul SUA la ONU numeste rezolutia de incetare a focului „dezechilibata” si „departe de realitate” si ca votarea a fost facuta in graba si „fara o consultare adecvata”.

„Din pacate, aproape toate recomandarile noastre au fost ignorate”, a spus el, dupa ce a respins proiectul de rezolutie. „Rezultatul a fost o rezolutie dezechilibrata, care a fost departe de realitate”.

El a spus ca autorii „au refuzat sa includa condamnarea oribilului atac terorist al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie”.

SUA este unul dintre cei cinci membri permanenti ai consiliului care detin putere de veto.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: