Consiliul National de Securitate al Turciei „denunta cu fermitate atacurile atroce” asupra Coranului

externe

Turcia a condamnat, miercuri, cu fermitate, „atacurile odioase” asupra Coranului, numindu-le „manifestari ale rasismului anti-islam”, potrivit Anadolu.

Intr-o declaratie lansata dupa o reuniune de trei ore a Consiliului National de Securitate sub presedintia lui Recep Tayyip Erdogan in capitala Ankara, consiliul anunta ca „Atacuri odioase, care sunt o manifestare a rasismului anti-islam si vizeaza valorile sacre ale miliarde de oameni, au fost condamnate ferm”.

Declaratia a venit dupa protestul de sambata din fata Ambasadei Turciei din Stockholm, care a inclus arderea unei copii a Coranului atat cu protectia politiei, cat si cu permisiunea guvernului suedez.

Duminica, Edwin Wagensveld (foto), un politician olandez de extrema dreapta si liderul grupului islamofob Pegida, a rupt, duminica, la Haga, pagini dintr-un Coran si apoi le-a ars intr-o tigaie, dupa cum se vede in imaginile postate de acesta pe contul de Twitter.

Cei care incurajeaza si protejeaza actiunile care „submineaza valori precum libertatea de religie, constiinta si gandire sunt parteneri in crimele motivate de ura”, se mai spune in declaratie.

Luni, ministrul suedez de externe Tobias Billstrom a reiterat ca guvernul sau nu a sprijinit arderea cartii sfinte, dar a mai sustinut ca libertatea de exprimare „o face legala din punct de vedere suedez”.

Subliniind hotararea Turciei de a sprijini politica usilor deschise a NATO, Consiliul National de Securitate al Turciei a declarat: „Tarile care doresc sa se alature NATO trebuie sa actioneze in conformitate cu legea si spiritul aliantei”. „Este imperativ ca Suedia si Finlanda sa-si indeplineasca obligatiile din memorandumul trilateral din iunie 2022 in combaterea grupurilor teroriste prin pasi concreti”, a adaugat acesta.

Criticand si Grecia pentru actiunile sale provocatoare si pentru retorica si eforturile sale de inarmare, declaratia a mai mentionat ca Turcia nu va permite „niciun fapt” care sa vizeze securitatea si interesele sale nationale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: