news

Consiliul UE a decis cine va reprezenta Romania in Parchetul European. Un procuror din Brasov, alaturi de Kovesi

Consiliul UE a numit luni procurorii din cadrul Parchetului European (EPPO) care va fi condus de Laura Codruta Kovesi si in care Romania va fi reprezentata si de Catalin-Laurentiu Borcoman, potrivit site-ului institutiei.

Un numar de 14 procurori europeni, printre care si cel roman, au fost numiti pentru un mandat de sase ani, care poate fi prelungit cu maximum trei ani prin decizie a Consiliului UE. Alti opt au fost numiti pentru o perioada de trei ani, intrucat normele tranzitorii aplicabile primului mandat de la infiintarea EPPO prevad ca procurorii europeni din o treime din statele membre, selectati prin tragere la sorti, vor detine un mandat cu aceasta durata, care nu poate fi reinnoit. Este cazul procurorilor din Grecia, Spania, Italia, Cipru, Lituania, Tarile de Jos, Austria si Portugalia, precizeaza Agerpres.

Procurorii europeni vor supraveghea investigatiile si urmaririle penale si vor constitui Colegiul EPPO, impreuna cu procurorul-sef european.

Fiecare stat membru si-a desemnat candidatii pentru functia de procuror european, care trebuiau sa fie membri activi in cadrul parchetelor sau al magistraturii respectivului stat membru, sa prezinte toate garantiile de independenta si sa detina calificarile necesare pentru numirea, in statele lor membre respective, in functii inalte din cadrul parchetelor si al magistraturilor. De asemenea, ei trebuiau sa aiba o experienta practica relevanta in ceea ce priveste sistemele juridice nationale, investigatiile financiare si cooperarea judiciara internationala in materie penala.

Juriul de selectie a intocmit apoi avizele motivate si clasamentul pentru fiecare dintre candidatii desemnati care au indeplinit conditiile. Dupa primirea avizelor motivate, Consiliul a selectat, pentru fiecare stat membru participant, unul dintre candidati si l-a numit in functia de procuror european.

Parchetul European va fi un organism independent al UE, responsabil cu investigarea, urmarirea penala si trimiterea in judecata a autorilor infractiunilor impotriva intereselor financiare ale Uniunii, precum coruptie sau frauda transfrontaliera in materie de TVA de peste 10 milioane de euro. In acest scop, EPPO va desfasura investigatii, va efectua acte de urmarire penala si va exercita actiunea publica in fata instantelor competente din statele membre.

In 2019, Laura Codruta Kovesi a fost numita de catre Consiliu si Parlamentul European prima procuroare-sefa europeana pentru un mandat de sapte ani care nu poate fi reinnoit.

In prezent, 22 de state membre participa la EPPO (Austria, Belgia, Bulgaria, Croatia, Cipru, Republica Ceha, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Tarile de Jos, Portugalia, Romania, Slovenia, Slovacia, Spania). Se preconizeaza ca EPPO, care va avea sediul la Luxemburg, isi va incepe activitatea la sfarsitul anului 2020.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Iohannis si Ciolacu se declara „socati” in legatura cu impuscarea premierului Slovaciei: „Condamn cu fermitate astfel de acte extremiste”

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, ca este socat sa afle ca premierul Slovaciei, Robert…

O oră ago

Greva in curtea in curtea lui Ciolacu. Angajatii guvernului intra in greva de vineri, nemultumiti ca nu li se maresc salariile cu 30%

Liderul de sindicat al functionarilor din cadrul Guvernului anunta ca acestia vor intra in greva…

2 ore ago

A fost impuscat premierul Slovaciei. Au fost cel putin trei focuri de arma

Premierul Robert Fico a fost impuscat la Handlova dupa o sedinta de guvern, el fiind…

2 ore ago

Militarii rusi au oprit traficul auto pentru a ataca cu rachete Grad regiunea Harkov din Ucraina. Soferii privesc „spectacolul” din masini – Video

Imagini ireale publicate chiar de armata Rusiei pe retelele de socializare. In mijlocul unei sosele…

3 ore ago