Consortiul Nord Stream trimite specialisti sa investigheze zona avariata a gazoductului

externe

Consortiul Nord Stream AG detinut in majoritate de compania rusa Gazprom, si opereaza gazoductul Nord Stream, a trimis o nava civila in apele suedeze pentru a inspecta zona avariata a gazoductului, a declarat compania, citata de Reuters.

Suedia si Danemarca au ajuns la concluzia ca cele patru scurgeri din Nord Stream identificate luna trecuta au fost cauzate de explozii, dar nu au spus cine ar putea fi responsabil. Liderii lumii l-au numit un act de sabotaj.

„Dupa efectuarea lucrarilor de etalonare, specialistii vor fi gata in termen de 24 de ore sa inceapa inspectarea zonei avariate, ceea ce ar dura 3-5 zile, potrivit estimarilor noastre actuale”, se arata in comunicat.

La inceputul acestei luni, procurorii si politia suedeza au incheiat o ancheta, dar marina din tara nordica a declarat miercuri ca isi va efectua propria investigatie.

Suedia a respins apelurile autoritatilor ruse de a face parte din investigatia sa sau de a impartasi concluzii inainte de finalizarea acesteia.

Nord Stream AG a declarat ca inca asteapta un permis pentru a evalua daunele aduse sectiunii conductei din zona economica daneza.

Miercuri, Ministerul suedez al Apararii a procedat de asemenea, din proprie initiativa, la o inspectie a gazoductelor.

Putin spune ca afirmatia Occidentului ca Rusia se afla in spatele exploziilor Nord Stream este de-a dreptul „nebuneasca”

Presedintele rus Vladimir Putin a calificat, joi, drept „nebunesti” afirmatiile Occidentului potrivit carora ca Rusia s-ar afla in spatele exploziilor de la gazoductele Nord Stream, informeaza Reuters.

Politia daneza a declarat ca exploziile puternice au provocat fisuri in conductele submarine Nord Stream si Nord Stream 2, putandu-le chiar scoate din uz permanent. Rusia si Occidentul s-au acuzat reciproc de sabotaj.

Guvernul german considera ca cel mai probabil si una dintre cele doua conducte componente ale gazoductului Nord Stream 2 a fost afectata de explozia din septembrie.

„Este foarte probabil ca actiunea de sabotaj cu explozii puternice sa fi avut un efect puternic asupra ambelor trasee de conducte si de aceea accesibilitatea tehnica nu mai este garantata”, a raspuns executivul la o interpelare parlamentara din partea formatiunii Alternativa pentru Germania (AfD).

AfD a sustinut darea in exploatare a gazoductului Nord Stream 2, dupa ce coalitia guvernamentala condusa de cancelarul social-democrat Olaf Scholz a renuntat la proiect pentru a reduce dependenta Germaniei de gazul rusesc.

Ca raspuns la interpelarea AfD, guvernul de la Berlin a aratat ca Nord Stream 2 nu ar fi putut functiona nici daca nu ar fi avut loc explozia, deoarece nu primise certificarea necesara, si ca gazoductul nu va fi utilizat nici in viitor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: