Constanta: Bilet cu un mesaj emotionant al unui detinut politic, gasit de restauratorii Cazinoului in zidurile cladirii

news

Un bilet scris in limba germana de un detinut politic care a lucrat in anii 1950 la renovarea Cazinoului din Constanta a fost gasit in zidurile acestuia, dupa peste 70 de ani, de restauratorii cladirii monument istoric, scrie Agerpres.

Descoperirea a fost anuntata, marti, de primarul municipiului Constanta, Vergil Chitac, pe pagina sa de Facebook.

„Un nou mesaj cu mare incarcatura istorica si emotionala a fost descoperit zilele acestea in zidurile Cazinoului. Este vorba despre biletul redactat in limba germana al unui detinut politic din Sibiu. Cazinoul Constanta a fost renovat la inceputul anilor 1950 cu ajutorul detinutilor politici. De aici si aceste marturii cutremuratoare ascunse in zidurile cladirii”, a scris primarul Vergil Chitac.

El a prezentat si traducerea mesajului transmis de detinutul politic, un zidar si dulgher din Sibiu.

„Iubite prieten ce vei gasi aceste randuri, Dumnezeu sa te binecuvanteze. Sunt aici ca detinut politic din 1951, 16 Vll (iulie), pana (acum) 1952, V (mai), fiind zidar si dulgher la munca. Am fost condamnat la 9 ani si de la 10 a l-a (ianuarie) 1949 viata mea este in mainile Domnului, caci liber nu voi fi prea curand. Dar Dumnezeu este milostiv. Cu salutari, Marton Iulius, domiciliat la Heltau-Cisnadie, langa Hermannstadt-Sibiu”, este traducerea biletului.

„In fata unor astfel de momente, nu-si au rostul foarte multe cuvinte. Data viitoare cand trecem prin fata Cazinoului, sa nu uitam de Marton Iulius si de fratii lui de suferinta”, a mai scris primarul Constantei pe pagina de socializare.

In anul 2020, un alt mesaj pe o bucata de hartie rupta dintr-un sac de ciment, scris de unii dintre detinutii politici care au lucrat in anii 1950 la renovarea Cazinoului din Constanta, a fost gasit in tencuiala de restauratorii cladirii, in timpul decopertarii unei ferestre tip scoica, a informat administratia locala.

Compania Nationala de Investitii a anuntat la inceputul anului 2020 demararea lucrarilor de executie pentru consolidarea si reabilitarea cladirii Cazinoului din Constanta, proiect de peste 56,6 milioane de lei, cu termen de finalizare de 27 de luni conform contractului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: