Nepotismul PSD arunca Romania intr-un SCANDAL DIPLOMATIC cu Franta. Cum lideri ai PSD ne fac tara de ras

news

O situatie cu adevarat scandaloasa are loc in aceasta perioada in diplomatia romaneasca. Romania se afla intr-un conflict diplomatic cu Parisul din cauza ca insista sa-l numeasca pe fratele unui secretar de stat la un consulat din Franta. Oficialul din guvern este prieten la catarama cu Victor Ponta. Un alt frate al unui alt lider PSD se afla deja pe post in acelasi consulat.

Activitatea la Consulatul General de la Marsilia este blocata, iar Romania este pusa intr-o situatie extrem de jenanta pentru ca oficiali din Ministerul Afacerilor Externe insista sa fie numit pe post de consul o persoana care nu indeplineste conditiile necesare. Este vorba despre Adrian Liviu Tohaneanu, fratele secretarului de stat de la Ministerul de Interne, Bogdan Tohaneanu, prieten si fost coleg de facultate al premierului Victor Ponta. Parisul a respins acreditarea pe postul de consul a lui Adrian Tohaneanu, insa partea romana il mentine in continuare pe post.

Fratele secretarului de stat din Guvern

Adrian Liviu Tohaneanu a intrat in Ministerul Afacerilor Externe (MAE) in urma cu un an, fiind detasat ca functionar consular la Marsilia, unde a primit imediat o luxoasa resedinta dotata cu piscina. Fara experienta sau pregatire specifica, numirea sa a parut surprinzatoare pentru profesionistii din mediul diplomatic, insa s-a descoperit apoi si principala sa calitate: este fratele secretarului de stat de la MAI, Bogdan Tohaneanu.

Bogdan Tohaneanu (foto) a fost numit secretar de stat in iulie 2012, initial pe Relatia cu Parlamentul, pentru ca apoi sa fie transferat la Ministerul Afacerilor Interne (MAI). El este bun prieten cu premierul Victor Ponta, cu care de altfel a fost si coleg de facultate. Pe vremuri, Tohaneanu si Ponta puteau fi vazuti impreuna pe la meciuri de fotbal, ei impartasind o pasiune comuna pentru FC National (actual Progresul Bucuresti). Ponta a fost membru in CA de la FC National, club pe care Tohaneanu l-a cumparat in 2008.

Bogdan-Tohaneanu

Adrian Liviu Tohaneanu a fost si el implicat in afaceri, unele cu o reputatie proasta. In 2011, in calitate de asociat la Roma Residence, o companie de dezvoltare imobiliara din Brasov, el a vandut o casa unui tanar cuplu fara a-si respecta angajamentele. Cand tinerii si-au cerut drepturile, ei au fost hartuiti si amenintati, subiectul ajungand in presa locala. (vezi Inchisa in casa de frica dezvoltatorului!).

Relatia dintre cei doi frati este foarte stransa, dovada si imprumutul de 145.000 de euro pe care Adrian Liviu Tohaneanu l-a primit de la Bogdan Tohaneanu.

datorii tohaneanu

Ulterior, a fost nevoie si de sprijin pentru ocuparea unui post caldut in diplomatia romaneasca.

Conflict jenant pentru Romania cu partea franceza

In ianuarie 2015, MAE a inaintat omologilor de la Paris o cerere de acreditare a lui Adrian Liviu Tohaneanu pe postul de consul al Romaniei la Marsilia. In scurt timp a sosit insa refuzul Ministerului de Externe al Frantei. Principala obiectie a francezilor este ca nu s-a respectat o conventie bilaterala, conform careia nu se vor numi in posturi diplomatice persoane cu dubla cetatenie. Tohaneanu are si cetatenie britanica, pe langa cea romana.

Celelalte obiectii sunt pur si simplu rusinoase. Dosarul lui Tohaneanu era incomplet, nu continea semnatura ministrului roman, ci a cuiva delegat. In plus, francezii erau nemultumiti de supraincarcarea schemei de personal de la Marsilia, numarul si gradele diplomatice fiind reglementate intre cele doua parti.

Cum s-a ajuns sa fie prea multi consuli romani? Iata inca un motiv de mare jena pentru diplomatia romaneasca.

Fratele vicepresedintelui Senatului

In acest moment, pe langa consulul general, mai exista doi consuli, un functionar consular si personalul administrativ. Numarul consulilor a fost marit pentru a-i face loc fratelui Tohaneanu, subiect de disputa actual cu francezii, insa el nu este singurul frate de la Marsilia.

consulat marsilia

Celalalt consul, Radu Bogdan Dumitrescu, este mai vechi pe post, si la fel de echipat ca Tohaneanu: zero experienta si zero pregatire. Dumitrescu vorbeste prost franceza si este asistent medical la baza. In schimb se bucura de aceeasi mare calitate ca si in cazul colegului sau: este fratele unui om important din PSD.

Radu Bogdan Dumitrescu este fratele lui Cristian Sorin Dumitrescu (foto), vicepresedinte PSD al Senatului. Sotia lui Cristian Dumitrescu, Corina Dumitrescu, a fost nominalizata, in mai 2012, de Ponta ca ministru al Educatiei, insa a fost schimbata rapid in urma unui scandal de presa legat de greselile din CV. Nu intamplator Bogdan Dumitrescu a ajuns la Marsilia, fratele este si membru in grupul parlamentar de prietenie cu Franta.

dumitrescu

Activitatea consulului Dumitrescu in Franta este foarte palpitanta si placuta. O asociatie romano-franceza a depus o plangere pe numele lui Radu Bogdan Dumitrescu, conform careia consulul s-a imbatat la o sarbatoare a organizatiei si “a ciupit doamnele de fund”. Potrivit unor surse, povestea a fost musamalizata de fostul consul general, Gabriel G. Stanescu, in schimbul sustinerii din partea fratelui senator.

Nicio reactie de la MAE

Redactia aktual24.ro a cerut biroului de presa al MAE un punct de vedere fata de informatiile prezentate mai sus. Din 4 martie pana astazi nu a sosit niciun raspuns.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: