Consultari la Cotroceni. PSD, chemat pe locul 2. Rares Bogdan, propus prim-ministru de liderul senatorilor PNL

politica

Luni au loc consultari la Palatul Cotroceni privind desemnarea unui nou prim-ministru. Consultarile incep la ora 12.00, iar delegatia PNL este prima care a fost invitata sa participe.

Marcel Ciolacu s-a declarat indignat, vineri, ca PSD a fost lasat pe locul doi.

„Nu realizam in ce situatie este Romania si nu reusim la nivel de presedinte sa depasim aceste mici incercari de intimidare sau sa venim cu lucruri deja cumva gandite ‘Invitam PSD al doilea, cu toate ca e cel mai mare partid, poate asa nu vin, sa am motiv sa spun ca uite, PSD, nu e responsabil’. Cred ca ar trebui sa fim mai responsabili, mai putini aroganti, si sa gasim o solutie, nu arogante sa chemam PNL primul si al doilea PSD. As fi schimbat in locul presedintelui agenda de discutii”, a declarat Ciolacu, la Europa FM.

In ce priveste PNL, au aparat voci care vorbesc si de un alt premier in locul lui Florin Citu. Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, l-a indicat pe Rares Bogdan.

„Nimeni nu poate sa conteste plusul de imagine pe care l-a adus Rares Bogdan Partidului National Liberal. Nimeni nu poate sa conteste capacitatea extraordinara de compromis a lui Rares Bogdan. Este un om care asculta de specialisti, care, spre deosebire de multi oameni politici, nu le stie pe toate. Niciodata nu l-am vazut pe Rares Bogdan in discutiile de specialitate venind sa ne explice noua cat de multe stie el pe o zona. Din punctul asta de vedere, cred ca Rares este o posibilitate. Zilele astea se va concretiza.

Eu cred ca o sa-l vedeti pe Rares prim-ministru al Romaniei si cred ca va fi si un prim-ministru bun. Nu merg pe varianta ca va fi atat de repede, chiar la aceasta desemnare”, a sustinut Fenechiu la Antena 3, duminica.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, la 7 octombrie 2021, ca la 11 octombrie va convoca partidele si formatiunile parlamentare pentru o prima runda de discutii pe marginea rezolvarii crizei guvernamentale. „Pasii constitutionali sunt bine cunoscuti. Eu voi invita partidele parlamentare la consultari. Si voi incerca, impreuna cu cei mai maturi, mai responsabili, sa gasim o iesire din aceasta criza. Am decis ca voi organiza runda de consultari luni. Luni, incepand de la ora 12.00, voi avea consultari cu partidele parlamentare”, a afirmat seful statului, la 7 octombrie.

Presedintele Iohannis s-a declarat din nou sceptic ca o solutie va fi gasita la aceasta prima runda de consultari. „Eu, personal, sunt total implicat si eu sunt hotarat sa gasesc, impreuna cu partidele care au maturitatea politica necesara, o iesire din aceasta criza, fiindca nu putem sa stam peste iarna fara Guvern. Suntem in pandemie, suntem in plin val patru, pentru ca prea putini romani s-au vaccinat. Suntem intr-o criza a preturilor la energie, care nu a fost generata de noi si este o criza globala si va trebui sa-i facem fata. Pe de alta parte, suntem aproape in pragul iernii si sunt nenumarate probleme care trebuie sa fie rezolvate de un Guvern cu puteri depline, deci este clar, cu maturitate, cu calm trebuie sa gasim solutii pentru aceasta criza guvernamentala”, a spus seful statului.

Anuntul privind consultarile vine dupa ce motiunea de cenzura, initiata de PSD impotriva Guvernului Citu, a fost adoptata de plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor la 5 octombrie 2021.

Mai mult despre: ,

Comentarii: