Continua hartuirea lui Danilet: „Imi e clar ce se intampla”. Inspectia Judiciara il ataca cu o noua actiune disciplinara pe baza unei plangeri foarte dubioase

news

Judecatorul Cristi Danilet anunta ca a fost instiintat oficial ca Inspectia Judiciara il cerceteaza disciplinar pentru ca este membru al asociatiilor VeDem Just si ICDE, reprosandu-i-se ca face parte din „formatiuni politice”. „Eu niciodata nu am luat parte la vreo actiune politica cu aceste organizatii si m-am abtinut intotdeauna de la vot cand a fost vorba de vreun comunicat de presa care viza spectrul politic, tocmai in considerarea functiei mele de judecator”, explica el. Danilet afirma ca ii este „clar” ce se intampla, dar nu vrea sa intre in „rafuieli de partid”. „Dupa TikTok, asta este inca o premiera in magistratura romana”, adauga el.

„Tocmai am primit de la Inspectia Judiciara o instiintare oficiala cum ca sunt urmarit disciplinar intr-o noua cauza: pentru ca sunt membru in asociatia VeDem Just care desfasoara activitati de educatie juridica pentru copii si in asociatia ICDE care sustine valorile fundamentale ale UE, mi se reproseaza ca in acest fel fac parte din «formatiuni politice» si desfasor activitati politice, incompatibile cu statutul de magistrat”, a aratat Cristi Danilet, joi seara, intr-o postare pe Facebook.

El a explicat ca un magistrat poate face parte din orice asociatii, nu doar cele profesionale, dar nu poate sa faca parte din partide sau formatiuni politice si nici sa desfasoare sau sa participe la activitati cu caracter politic.

„Or, fiecare din cele doua ONG-uri mentionate sunt inregistrate oficial, la Judecatorie, ca «persoana juridica de drept privat, independenta, apolitica, nonprofit, neguvernamentala». Eu niciodata nu am luat parte la vreo actiune politica cu aceste organizatii si m-am abtinut intotdeauna de la vot cand a fost vorba de vreun comunicat de presa care viza spectrul politic, tocmai in considerarea functiei mele de judecator”, a subliniat el.

Danilet a adaugat ca „interesant este ca sesizarea a fost trimisa de un tanar de 22 de ani, fara studii de specialitate”.

„Ea are note de subsol si e formulata in limbaj juridic. Tanarul nu are cont de facebook, dar a anexat o gramada de mesaje de pe FB de sustinere a mea dupa excludere, mai ales cele care vin din partea unei ambasade si a oamenilor politici, dar sunt selectate doar cele ce vin dintr-un singur partid. S-a adresat direct presedintelui CSM, a carui adresa de email nici macar eu nu o cunosc si nu e afisata public pe site-ul CSM. Plangerea lui este facuta pe data de 15 decembrie, cand eram deja suspendat, asadar cand eram deja in afara sistemului juridic. Mai mult, are 180 de pagini ca anexe, printre care un interviu de al meu din 2017 despre cartea de educatie juridica si reactii ale unui sef de partid si unui europarlamentar din acelasi partid avute in 14 decembrie”, a detaliat el.

Judecatorul a mentionat ca Inspectia a inceput cercetarea disciplinara miercuri si l-a anuntat joi ca in 29 decembrie trebuie sa fie la audiere la sediul sau din Bucuresti, „in conditiile in care legea spune ca audierile se fac la sediul instantei, un ordin al Inspectorului sef de anul trecut spune ca se fac online, iar eu sunt suspendat din functie astfel ca nu am nicio indatorire fata de Inspectia Judiciara”.

„Mie imi e clar ce se intampla si nu vreau sa intru in rafuielile de partid. Cert este ca Inspectia Judiciara profita de ocazie si, realizand ridicolul sanctionarii mele pentru postarile de pe tiktok, si-a pregatit «arsenalul greu»: acuza un magistrat ca face politica. Interesant este ca aceeasi Inspectie Judiciara nu a avut nimic de spus cand magistrati au fost secretari de stat (functie eminamente politica), cand seful Inspectiei Judiciare a fost pus in functie de Guvern, cand un magistrat a fost filmat iesind dintr-un sediu de partid politic dupa care a fost propus intr-o functie de ministru, cand un magistrat a declarat public ca a luat legatura cu un membru de partid pentru a fi propus intr-o functie de demnitate publica, cand un magistrat a declarat ca a fost sunat de premier si propus drept ministru sau cand un sef de asociatie de judecatori pleaca intr-un partid politic de unde candideaza la alegerile locale. Dupa tiktok, asta este inca o premiera in magistratura romana”, a conchis Danilet.

Consiliul Superior al Magstraturii a decis, in 13 decembrie, excluderea din magistratura a judecatorului Cristi Danilet pentru ”manifestari pe retelele de socializare”. Judecatorul precizeaza ca sanctiunea i-a fost aplicata pentru filmulete publicate pe TikTok.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: