Contraatacul propagandei talibane: „Am gasit 6,5 milioane de dolari si lingouri de aur in caza unui lider al rezistentei” – Video

externe

Talibanii au anuntat luni ca au confiscat 6,5 milioane de dolari si mai multe lingouri de aur din resedinta fostului prim-vicepresedinte afgan Amrullah Saleh in provincia Panjshir, unde dupa ce talibanii au preluat puterea la Kabul, acesta a condus o rezistenta impotriva lor, infranta insa de islamisti saptamana trecuta, relateaza agentia EFE, citata de Agerpres.

Intr-o scurta inregistrare video difuzata de talibani, combatanti ai acestora apar numarand bancnote din mai multe serviete pline cu bani si cu piese din aur.

Nici Saleh si nicio alta persoana din cercul sau apropiat nu au combatut deocamdata aceste acuzatii.

Coruptia si folosirea necuvenita a bunurilor statului s-au numarat printre principalele critici pe care afganii si comunitatea internationala le-au adresat fostului guvern afgan inlaturat de la putere de talibani la jumatatea lunii august dupa retragerea trupelor internationale conduse de SUA.

Amrullah Saleh a fost prim-vicepresedinte al presedintelui afgan Ashraf Ghani in ultimul an si jumatate, iar anterior a condus principalul serviciu afgan de informatii, Directia Nationala de Securitate (NDS).

Dupa ce presedintele Ghani a fugit din tara pe 15 august inainte ca talibanii sa patrunda in capitala Kabul, Saleh s-a declarat ‘presedinte interimar legitim’, dar a fugit si el din capitala si s-a alaturat Frontului de Rezistenta Nationala impotriva talibanilor, grupare condusa in valea Panjshir de Ahmad Massoud, fiul legendarului comandant afgan Ahmad Shah Massoud.

Combatantii din Panjshir au rezistat timp de 23 de zile in fata ofensivei talibanilor, dar in final acestia din urma au reusit sa captureze mare parte din provincie pe 6 septembrie.

Odata cu caderea rezistentei din Panjshir, majoritatea combatantilor care au luptat impotriva talibanilor s-au retras in munti si nu se stie unde s-au ascuns Saleh si Massoud, daca au ramas in regiune ori s-au refugiat in Tadjikistanul vecin.

Mai mult despre:

Comentarii: