„Contraofensiva coerenta” a Ucrainei in Crimeea si Herson. La Moscova este o tot mai mare ingrijorare – Analiza a Londrei

externe

Doua atacuri care au vizat recent instalatii militare rusesti in Crimeea arata capacitatea Ucrainei de a lovi departe de linia frontului si a perturba logistica rusa, punand Moscova sub presiune la opt ani dupa anexarea acestei peninsule, comenteaza miercuri France Presse, citata de Agerpres.

Armata rusa a recunoscut, fapt exceptional, ca cea mai recenta dintre exploziile survenite – cea de marti de la un depozit de munitii in apropiere de localitatea Djankoi, in nordul Crimeii – este rezultatul unui „act de sabotaj”.

Aceasta explozie fusese precedata cu o saptamana inainte de un atac asupra unui aerodrom militar din Saki, in vestul peninsulei, pe care un responsabil ucrainean il descrisese, sub rezerva anonimatului, drept o „operatiune speciala de sabotaj bine pregatita”.

Daca Kievul nu si-a recunoscut oficial responsabilitatea in aceste doua atacuri, consilierul sefului administratiei prezidentiale ucrainene, Mihailo Podoliak, a evocat o „demilitarizare in actiune” a Crimeii, referindu-se la terminologia utilizata de Rusia pentru a-si justifica invazia in Ucraina, declansata la 24 februarie.

Alti responsabili, precum ministrul apararii Oleksii Reznikov, au preferat sa ironizeze, sugerand ca aceste deflagratii fusesera rezultatul unor tigari stinse neatent, o gluma devenita virala in Ucraina.

Potrivit analistului danez Oliver Alexander, aceste explozii – care ar putea in realitate sa se datoreze loviturilor unor rachete balistice- au afectat moralul armatei ruse, redand in acelasi timp incredere taberei ucrainene, in a sasea luna a razboiului.

„Crimeea fusese relativa ocolita, dar acum nu mai este cazul. Aceasta pune presiune asupra rusilor”, afirma el pentru AFP.

Atacurile au provocat panica printre numerosii turisti in Crimeea, o destinatie estivala foarte apreciata de rusi, in timp ce Ucraina a amenintat miercuri „sa destructureze” podul peste Kerci, care leaga Rusia continentala de peninsula, inaugurat in 2018, dupa o construire ultrarapida si cu mari cheltuieli.

Institutul american pentru Studiul Razboiului (ISW), cu sediul la Washington, explica la randul sau ca explozia de marti s-a produs intr-un centru logistic major al armatei ruse, utilizat pentru aprovizionarea unitatilor sale care ocupa sudul Ucrainei.

Potrivit ISW, atacurile din ultimele doua saptamani se inscriu in cadrul unei „contraofensive coerente” a fortelor ucrainene in aceasta regiune, unde ele se ambitioneaza sa-i respinga pe rusi dincolo de Nipru, marele fluviu din zona.

„Axele logistice rusesti care pornesc din Crimeea sustin direct fortele ruse in Ucraina continentala, inclusiv cele din regiunea Herson” (sud), pe care Moscova o ocupa partial inca din primele saptamani ale razboiului si pe care Kievul si-a stabilit obiectivul de-a o recuceri, adauga ISW.

De cateva saptamani, Ucraina afirma ca desfasoara o contraofensiva in regiunea Herson, ceea ce i-a permis sa preia sub control zeci de localitati. Mai recent, Kievul a informat ca a scos din uz mai multe poduri strategice de aici.

Ivan Fiodorov, primarul pro-ucrainean al orasului ocupat Melitopol, nu departe de Crimeea, a declarat miercuri ca doua explozii au intrerupt semnalul tv dinspre Rusia.

In fine, Ministerul britanic al Apararii a estimat ca comandantii rusi sunt foarte probabil „din ce in ce mai ingrijorati din cauza deteriorarii aparente a situatiei securitare in Crimeea, care serveste drept baza in spatele frontului pentru ocuparea” Ucrainei.

Crimeea a fost anexata in martie 2014, dupa o interventie a fortelor speciale ruse si un referendum de alipire, denuntat ca ilegal de catre Kiev si Occident.

In primele zile ale razboiului, trupele ruse au atacat in special plecand din aceasta peninsula, cucerind rapid zone extinse din teritoriul din sudul Ucrainei, in timp ce aveau mai putin succes in alte parti.

Avand in vedere ca razboiul se prelungeste, obiectivul de a respinge fortele Moscovei pe pozitiile lor dinaintea declansarii ofensivei ruse pe scara larga nu mai este suficient pentru numerosi ucraineni, care cer recucerirea tuturor teritoriilor ocupate, inclusiv Crimeea.

In mesajul sau cotidian, presedintele Volodimir Zelenski a afirmat marti ca s-au format cozi de masini pentru a pleca din peninsula spre Rusia. Cetatenii rusi „incep sa inteleaga ca nu-si au locul in Crimeea”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: