Contraofensiva Ucrainei in sud, 46 de localitati au fost recucerite. Trupele ruse au distrus unele sate in proportie de 90%

externe

Fortele ucrainene au recucerit 46 de localitati in regiunea strategica Herson, din sud, in cadrul contraofensivei lor, a declarat luni guvernatorul local, relateaza AFP.

„Pana in prezent, 46 de localitati ocupate au fost eliberate in regiunea Herson”, a declarat la televiziunea nationala Dmitro Butri, guvernatorul regiunii Herson.

Potrivit acestuia, aceste sate se afla in partea de nord a regiunii, la frontiera cu cea a Dniepropetrovsk, si in partea de sud la frontiera cu regiunea Nikolaev, puternic bombardata.

Unele dintre aceste sate „au fost distruse in proportie de 90% si sunt in continuare sub foc constant”.

Situatia umanitara in regiune este „critica”, a declarat guvernatorul, reiterand apelul autoritatilor la cei care sunt in continuare in regiune „sa se evacueze spre regiuni mai sigure”.

In timpul primelor zile ale invaziei declansate la 24 februarie, trupele rusesti au ocupat aproape in totalitate aceasta regiune strategica care se invecineaza cu Crimeea, peninsula ucraineana anexata de Moscova in 2014.

Insa in ultimele saptamani, armata ucraineana, intarita cu livrari de artilerie cu raza lunga de actiune furnizata de Occident, a lansat o contraofensiva.

Fortele Kievului au reusit sa loveasca depozite si pozitii militare ruse si au avariat poduri care serveau drept cai de aprovizionare cruciale pentru trupele Moscovei in orasul Herson.

Luna trecuta, un responsabil ucrainean a promis ca regiunea Herson va fi recucerita de fortele ucrainene pana in septembrie.

Fortele ruse au cucerit capitala regiunii, Herson, pe 3 martie. A fost primul oras important care a cazut in mainile rusilor de la declansarea invaziei.

Mai mult despre:

Comentarii: