Contre in PSD, Iordache ii pune piedica lui Nicolicea: „Propuneri care sfideaza realitatea, nu vor fi sustinute”

politica

Presedintele Comisiei speciale pentru modificarea legilor justitiei, Florin Iordache, a afirmat marti, la finalul dezbaterilor de fond privind modificarea Codului penal, ca ei vor niste legi mai bune, care sa lase de o parte “arbitrariul”, iar amendamentele depuse de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sunt importante. Intrebat despre amendamentele depuse de deputatii PSD Catalin Radulescu si Serban Nicolicea, fostul ministru al Justitiei a spus ca „daca unii dintre colegi au venit cu niste propuneri care sfideaza realitatea, nu inseamna ca vor fi si sustinute”.

“Trebuie sa intelegem un lucru: ne dorim niste legi mai bune, niste legi care sa lase la o parte arbitrariul. Ce ne intereseaza pe noi este ca toate acele amendamentele care beneficiaza de o sustinere majoritara a CSM – repet, pentru noi este foarte importanta pozitia CSM – in alta ordine de idei Inalta Curte, Parchetul General, asta este ordinea. Asta nu inseamna ca, daca unii dintre colegii nostri au venit cu niste propuneri care sfideaza realitatea, vor fi si sustinute. Sunt niste amendamente, nu putem impiedica pe niciun coleg, indiferent de partidul din care face parte sa depuna amendamente, dar de la a depune pana la a sustine este drum lung”, a sustinut Florin Iordache, la finalul sedintei Comisiei, citat de news.ro.

 

Deputatul PSD Catalin Radulescu propune un amendament la Legea 286/2009 privind Codul penal potrivit caruia persoanele care au condamnari de pana la trei ani de inchisoare sa execute pedeapsa la domiciliu, daca faptele comise nu au fost violente.

Tot Radulescu propune ca pedepse cu inchisoarea la domiciliu sa se aplice si in cazul persoanelor care au condamnari de peste trei ani, dar au varsta de cel putin 60 de ani sau sufera de boli grave sau incurabile stabilite prin lege, al mamelor cu copii si al gravidelor, cu exceptia persoanelor care au savarsit infractiuni cu violenta.

Radulescu vrea si inchisoare de la doi la sase ani pentru arestarea sau aplicarea unei alte masuri unei persoane in cazul careia se stie ca nu exista probe concrete ca a savarsit vreo infractiune. „Retinerea, arestarea ori implicarea unei masuri preventive neprivativa de libertate unei persoane, stiind sau acceptand ca nu exista probe concrete din care sa rezulte dincolo de orice indoiala ca aceasta a savarsit o infractiune se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 6 ani si interzicerea dreptului de a mai profesa”, se arata in amendament.

Totodata, deputatul UDMR Marton Arpad vrea ca masura de confiscare extinsa ”sa se poate aplica asupra bunurilor dobandite ulterior intrarii in vigoare a Legii pentru modificarea si completarea Codului Penal numai daca exista probe certe ca bunurile respective provin din activitati infractionale”.

De asemenea, deputatul PSD Eugen Nicolicea a depus un amendament care prevede ca ”cei care divulga date privind desfasurarea urmaririi penale, de natura a afecta imaginea publica a celor cercetati, a induce in opinia publica ideea vinovatiei lor sau a zdruncina in orice fel prezumtia de nevinovatie sa fie pedepsiti cu inchisoare de la sase luni la doi ani sau cu amenda”.

La comisia parlamentara speciala au fost depuse 105 amendamente la proiectul privind Codul penal, de catre PSD, UDMR, ALDE si PNL.

Dezbaterile de fond a amendamentelor depuse la modificarea Codului penal s-au terminat, urmand ca miercuri, la ora 14.00, membrii Comisiei Iordache sa se reuneasca intr-o noua sedinta.

La inceputul sedintei, Florin Iordache a anuntat ca inca nu se vor vota amendamentele, ci doar vor fi dezbatute, urmand ca miercuri si joi sa se intalneasca din nou membrii Comisiei.

De asemenea, in aceasta saptamana se va dezbate doar proiectul de lege privind modificarea Codului penal cu amendamentele propuse, iar ulterior se vor dezbate si proiectele de lege cu amendamente ale Codului de procedura penala si civila.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,


Comentarii: