politica

Controversatul afacerist Sever Muresan revine, cere in instanta sa devina actionar majoritar al bancii First Bank. Cum isi motiveaza actiunea

Controversatul afacerist Sever Muresan revine in atentie, dupa ce a  actionat in instanta First Bank Romania. El cere sa devina actionar majoritar al bancii, in baza unei sentinte din 1995 legata de Banca Dacia Felix, pe fondul unei executari silite impotriva sa, anunta Profit.ro.

In toamna, Intesa Sanpaolo, cea mai mare banca din Italia, a semnat un acord cu JC Flowers & Co. pentru a cumpara First Bank Romania, tranzactie estimata la circa 150 de milioane de euro.  Banca Dacia Felix a fost preluata in 1997 de Eurom Bank si, ulterior, de Bank Leumi, Piraeus Bank si First Bank.

Decizia lui Sever Muresan vine in contextul in care Bank Leumi Romania, preluata de First Bank Romania, i-a executat bunurile, ca urmare a dosarului care viza fraudarea Bancii Dacia Felix, iar el a facut acum o cerere de revizuire a sentintei care a dispus executarea.

Actiunea lui Muresan este motivata de faptul ca a fost executat silit de Bank Leumi, dupa ce a fost acuzat de savarsirea infractiunilor de inselaciune, fals material, uz de fals si folosirea creditului cu rea credinta in dosarul Bancii Dacia Felix. El a fost achitat in 2009.

Numele controverstului om de afaceri Sever Muresan este cunoscut in Romania din falimentul Bancii Dacia Felix, pentru care a fost inculpat si extradat din Ungaria in 1999.

Dupa infiintarea Bancii Dacia Felix, in martie 1991, Sever Muresan devine in toamna aceluiasi an actionar al bancii in calitate de persoana fizica, apoi, la cererea membrilor fondatori, intra in consiliul de administratie.

Intre 1992 si 1994, realizeaza prin societatile SC SM Invest Holding SA, Astra Romana Capital S.A.H. si Sita Investment A.G., investitii masive, astfel ca, in cursul anului 1994, participarea acestor societati la capitalul social al Bancii Dacia Felix ajunge la 68,89 la suta. Dar chiar daca devenise in 1994 actionar majoritar al Bancii Dacia Felix.

Curtea Corectionala din Elvetia l-a condamnat, in noiembrie 2000, la trei ani si jumatate de inchisoare si cinci ani de interzicere a sejurului, pentru escrocherie in valoare de 25 milioane de dolari in dauna Bancii Dacia Felix.

In 2004, a mai primit un an si jumatate, pentru evaziune fiscala, de la justitia franceza.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Cine este Mohammad Mokhber, noul presedinte al Iranului. El a fost de acord sa furnizeze rachete sol-sol si drone armatei ruse

Iata cateva date cheie despre Mohammad Mokhber, 68 de ani, primul vicepresedinte al Iranului care,…

O oră ago

Iranienii din tara si din diaspora sarbatoresc cu bere si artificii moartea presedintelui Raisi, considerat vinovat de uciderea a mii de protestatari pentru democratie

Iranienii din intreaga lume sarbatoresc moartea presedintelui iranian Ebrahim Raisi, dupa ce elicopterul care il…

47 de minute ago

Donald Trump sugereaza ca ar vrea si al treilea mandat: „Roosevelt cum a putut sa fie presedinte timp de 16 ani?”

Fostul presedinte american Donald Trump a sugerat la o intalnire electorala desfasurata in weekend ca…

16 minute ago

Alegeri scumpe la Vaslui: primarul din comuna Pogonesti a alocat 7.000 de euro doar pentru hartia igienica si sapunul din cele doua sectii de votare

Consilierii locali din comuna vasluiana Pogonesti urmeaza sa dezbata si sa voteze in sedinta de…

2 ore ago

Pentru a celebra faimoasa bagheta, Posta Franceza a lansat un timbru care miroase a paine proaspat scoasa din cuptor

Posta Franceza a lansat recent un timbru postal de tip „razuieste si miroase” pentru a…

17 minute ago