Coordonatorul represiunii, noi diversiuni la Antena 3: „Oare unde ar fi ajuns acele sticle incendiare?”. Nu isi reproseaza nimic

news

Adjunctul comandantului Jandarmeriei Capitalei, Laurentiu Cazan, a declarat, joi seara, la Antena 3 ca nu are nimic sa isi reproseze „din punct de vedere tactic”. El a sustinut ca jandarmii au gasit o masina cu „sticle incendiare”.

„Nu am ce sa-mi reprosez in punct de vedere tactic. Consider ca momentul interventiei pentru restabilirea ordinii publice a fost optim. Sa nu ne imaginam ca in 30 de minute ar fi plecat linistiti si totul s-ar fi terminat. Oare unde ar fi ajuns acele sticle incendiare din zona Mihalache?

Nu am dat incontinuu cu gaze… Folosirea gazelor a fost justificata. Nu s-a dorit altceva decat sa-i indepartam din acea zona”, a declarat Cazan.

Parchetul a dat amanunte, joi, despre munitia folosita in Piata Victoriei de catre jandarmi. Pana in acest moment s-au inregistrat 211 plangeri penale privind agresiunile jandarmilor.

„Avand in vedere dezbaterile din spatiul public privind tipul gazelor lacrimogene folosite de catre Jandarmeria Romana in timpul evenimentelor violente ce au avut loc in ziua de 10 august 2018 si, respectiv, in noaptea de 10/11 august 2018, cu ocazia manifestatiei din Bucuresti, Piata Victoriei, precum si starea de ingrijorare produsa in randul persoanelor participante la miting si care au fost expuse substantelor folosite, pentru a da posibilitatea analizarii si stabilirii existentei sau inexistentei unor consecinte medicale, aratam urmatoarele:

In cursul zilei de astazi, 16 august 2018, procurorii militari au ridicat, in temeiul ordonantei, de la Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane, documentele privind substantele chimice detinute si folosite cu ocazia interventiei, precum si mostre de munitie neletala si substante chimice.

Precizam ca munitia neletala si gazele lacrimogene folosite au “certificat de calitate si garantie”, precum si „declaratie de conformitate”. Acestea sunt:

– cartus calibru 38 mm cu efect iritant lacrimogen pentru arma lansator; tipul substantei CS (orto-clorobenzalmalanonitril);

– grenada de mana cu efect iritant lacrimogen; tipul substantei CS (orto-clorobenzalmalanonitril);

– pulverizator de capacitate marita 6,6 l cu substanta iritant lacrimogena; tipul substantei CS concentratie 1%;

– pulverizator de mana 60-100 ml cu substanta iritant lacrimogena; tipul substantei OC (oleoresin-capsicum concentratie 10%);

– pulverizator de mana 400 ml cu substanta iritant lacrimogena; tipul substantei OC (oleoresin-capsicum concentratie 10%);

– pulverizator de mana 150 ml cu substanta iritant lacrimogena; tipul substantei CS (ortho-chlorbenzylidenmalononitrile concentratie 1%);

– cartus calibru 40 mm pentru arma lansator cu efect iritant lacrimogen-incarcatura cu efecte multiple iritant lacrimogene CS (fumigen, acustic, luminos, de consternare, de iluminare, cinetic, de antrenament).

In cauza au fost inregistrate pana in prezent un numar de 211 de plangeri penale si au fost audiate 92 de persoane.

De asemenea, mentionam ca a fost atasat dosarului de urmarire penala Ordinul de interventie din data de 10 august 2018 intocmit de catre comandantul actiunii si aprobat de prefectul municipiului Bucuresti prin contrasemnare.

In prezent se desfasoara activitati investigative de anvergura pentru identificarea persoanelor implicate in comiterea violentelor, inclusiv din randul fortelor de ordine”, se arata intr-un comunicat al Parchetului.

Parchetul arata ca, pana in prezent, au fost inregistrate 211 de plangeri penale si au fost audiate 92 de persoane.

Comentarii: