COP28: SUA promit ca vor renunta la centralele pe baza de carbune pentru a atenua poluarea. „Vom actiona pentru a accelera eliminarea treptata a carbunelui in intreaga lume”

externe

Natiunile G20 nu au reusit sa cada de acord asupra obiectivelor de reducere a emisiilor

Statele Unite s-au angajat sambata sa elimine treptat centralele electrice pe baza de carbune, alaturandu-se altor 56 de natiuni care au anuntat ca vor renunta la folosirea carbunelui pentru productia de energie, avand in vedere impactul urias pe care il are in incalzirea globala, relateaza Associated Press.

Trimisul special al SUA, John Kerry, a anuntat ca America se alatura Aliantei Powering Past Coal, ceea ce inseamna ca administratia Biden se angajeaza sa nu construiasca noi centrale pe carbune si sa elimine treptat centralele existente. Nu a fost precizata o data la care centralele existente vor trebui sa dispara, dar alte masuri de reglementare ale lui Biden si angajamente internationale in curs de elaborare duc la ideea ca nu se va mai folosi carbune pana in 2035.

„Vom actiona pentru a accelera eliminarea treptata a carbunelui in intreaga lume, construind economii mai puternice si comunitati mai rezistente”, a declarat Kerry.

Centralele electrice pe baza de carbune au fost deja inchise in SUA din motive economice, iar nicio noua instalatie pe baza de carbune nu este in constructie, astfel incat „oricum ne indreptam spre retragerea carbunelui pana la sfarsitul deceniului”, a declarat analistul climatic Alden Meyer de la grupul de reflectie european E3G. Acest lucru se datoreaza faptului ca gazele naturale si energia regenerabila sunt mai ieftine, „deci au dictat mecanismele pietei”, a spus el.

In luna octombrie, putin sub 20% din energia electrica din SUA a fost produsa pe baza de carbune, potrivit Departamentului de Energie al SUA. Cantitatea de carbune arsa in Statele Unite anul trecut a reprezentat mai putin de jumatate fata de cea din 2008.

Carbunele produce aproximativ 96 de kilograme de dioxid de carbon, in comparatie cu gazele naturale, care produc aproximativ 53 de kilograme si benzina, care produce aproximativ 71 de kilograme, potrivit Administratiei americane pentru informatii in domeniul energiei.

Statele Unite au facut presiuni asupra altor natiuni, in special China si India, care construiesc centrale noi pe carbune cu repeziciune, pentru a elimina acest combustibil, care produce mai multe emisii de carbon decat alte sisteme energetice.

Alianta „Powering Past Coal Alliance” a fost infiintata in urma cu sase ani si avea 50 de tari membre pana sambata, cand Statele Unite si alte sase tari s-au alaturat, a declarat Anna Drazkiewicz, purtatoarea de cuvant a aliantei. Alte state care s-au alaturat sambata sunt Republica Ceha si Republica Dominicana.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: