„Copii, bucatarie, biserica”: afis de propaganda rusesc, aproape identic cu cele folosite de Hitler in perioada interbelica

externe

afis, nazist, Rusia, femei, credinta, biserica

Desi principalul motiv pentru care Vladimir Putin si masinaria lui de propaganda afirma ca ar fi atacat Ucraina ar fi fost „denazificarea” acestei tari, se pare ca nazistii trebuie cautati in alta parte – si mai curand la Moscova. Pentru ca un afis expus recent in mai multe orase rusesti si care proslaveste rolul femeii „traditionale” pare copiat cuvant cu cuvant din afise similare folosite de nazisti imediat dupa venirea la putere, in 1933.

Pe afisul rusesc scrie: „Copii, bucatarie, biserica. Sensul si maretia unei femei ruse”. Primele trei sunt insa exact cuvintele pe care le-a folosit dictatorul german Adolf Hitler in septembrie 1934, in discursul tinut cu prilejul conferintei anuale a Organizatiei Femeilor National-Socialiste. El a spus atunci: „Lumea femeii germane este sotul ei, familia ei, copiii ei si casa ei.” Cu acest prilej s-au tiparit si afise si brosuri in care sintagma „Kinder, Kuche, Kirche”(„Copii, bucatarie, biserica”) se afla la loc de cinste. Dar ultima parte a sloganului, „Kirche” va fi ulterior omisa de pe afise, pe fondul campaniilor antireligioase din anii premergatori celui de-al Doilea Razboi Mondial.

afis, nazist, Rusia, femei, credinta, biserica

In schimb, astazi in Rusia, biserica este parte integranta a propagandei rusesti, asa ca nu mai este nevoie sa fie omisa – patriarhul Alexei fiind unul dintre cei mai inversunati sustinatori ai razboiului si crimelor comise de regimul Putin in Rusia.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , , ,

Comentarii: