Coreea de Nord a lansat doua rachete balistice cu raza scurta de actiune inainte de sosirea in zona a portavionului american „USS Nimitz”

externe

Coreea de Nord a lansat, luni dimineata, doua rachete balistice cu raza scurta de actiune in largul coastei sale de est, a anuntat armata sud-coreeana, potrivit Reuters.

Este cea mai recenta dintr-o serie de lansari, in conditiile in care un portavion american urmeaza sa soseasca in Coreea de Sud.

Rachetele au fost lansate din provincia Hwanghae de Nord la 7:47 a.m. si au zburat aproximativ 370 de kilometri, a anuntat Statul Major interarme (JCS) din Coreea de Sud.

Ambele rachete par sa fi aterizat in afara zonei economice exclusive a Japoniei, a declarat guvernul japonez.

Lansarile de luni au avut loc in timp ce portavionul american „USS Nimitz” si navele grupului sau de atac insotitor sunt programate sa andocheze marti la o baza navala sud-coreeana din orasul-port Busan, din sud-estul tarii.

Luni, portavionul urmeaza sa participe la exercitii maritime comune cu fortele sud-coreene, in largul coastei de sud a peninsulei coreene, a anuntat Ministerul Apararii din Coreea de Sud.

Vizita planificata a „USS Nimitz”, prima de la vizita lui „USS Ronald Reagan” din septembrie, a fost organizata ca parte a eforturilor de a avea mai multe „active strategice” americane in zona pentru a descuraja Coreea de Nord, a spus ministerul.

Armata Coreei de Sud a „condamnat cu fermitate” lansarile repetate de rachete ale Nordului ca fiind o grava provocare care incalca rezolutiile Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite si a cerut oprirea imediata.

„Vom urmari indeaproape diferitele activitati ale Coreei de Nord si vom mentine o pozitie ferma de pregatire bazata pe capacitatea de a raspunde in mod covarsitor la orice provocari”, a declarat JCS intr-un comunicat, adaugand ca va continua exercitiile militare cu SUA asa cum era planificat.

Guvernul japonez a protestat fata de Coreea de Nord, spunand ca lansarile de rachete ameninta siguranta si pacea Japoniei, a regiunii si a comunitatii internationale.

Comandamentul Indo-Pacific al SUA a declarat ca ultimele lansari nu reprezinta o amenintare imediata pentru personalul american sau aliatii acestora. Dar rachetele evidentiaza impactul destabilizator al armelor ilegale de distrugere in masa si al programelor de rachete balistice ale Phenianului, se arata intr-un comunicat.

Coreea de Nord si-a intensificat testele militare in ultimele saptamani, inclusiv lansand mai multe rachete de croaziera despre care Phenianul a spus ca vizeaza practicarea de atacuri nucleare tactice.

Potrivit secretarului sef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, Coreea de Nord ar putea intensifica activitatile provocatoare, inclusiv un posibil test nuclear.

Vineri, Coreea de Nord a declarat ca a testat o noua drona de atac subacvatica cu capacitate nucleara, in timp ce liderul Kim Jong Un a avertizat ca exercitiile militare comune ale Coreei de Sud si ale SUA ar trebui sa inceteze.

Aliatii si-au incheiat exercitiile regulate de primavara, numite „Freedom Shield 23”„, saptamana trecuta, dar continua alte antrenamente pe teren, inclusiv exercitii de aterizare amfibie care implica o nava de asalt amfibie din SUA si exercitiile cu portavionul american.

Phenianul este ingrijorat de mult timp de exercitiile aliatilor, spunand ca se pregatesc pentru o invazie a Nordului.

Coreea de Sud si Statele Unite spun ca exercitiile sunt defensive.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: