Coreea de Nord acuza Japonia ca strategia de securitate anuntata pregateste „lovituri asupra teritoriilor altor tari” si ameninta cu „pasi militari indrazneti si decisivi”

externe

Coreea de Nord a criticat, marti, adoptarea de catre Tokyo a unei strategii de securitate nationala drept o incercare de a transforma tara intr-o putere militara agresiva si a amenintat ca va face „pasi militari indrazneti si decisivi” impotriva Japoniei, transmite AP.

Declaratia a venit la patru zile dupa ce Japonia a anuntat o strategie de securitate care reflecta hotararea de a detine capacitatea de „contraatac” si de a-si dubla cheltuielile militare pentru a castiga o pozitie mai ofensiva impotriva amenintarilor din China si Coreea de Nord.

Ministerul de Externe al Nordului a declarat ca intentia Japoniei de a dobandi capacitatea de contraatac nu are nimic de-a face cu apararea, ci este o incercare clara de a dobandi „capacitate de atac preventiv menita sa lanseze lovituri asupra teritoriilor altor tari”.

„Incercarea nebuna a Japoniei de a-si satura lacomia, prin construirea capacitatii militare de invazie sub pretextul unui exercitiu legitim al dreptului la autoaparare, nu poate fi justificata si tolerata”, a declarat un purtator de cuvant neidentificat al ministerului, citat de presa de stat.

In declaratie a acuzat Statele Unite ca sprijina si promoveaza ambitiile militare japoneze si ca submineaza pacea regionala.

In plus, astfel de presupuse miscari ale SUA forteaza Coreea de Nord sa munceasca din greu pentru a-si finaliza planurile de dezvoltare a unor noi arme strategice pentru a contracara incercarile inamice de a invada tara.

Coreea de Nord doreste sa se asigure ca poate face „pasi militari indrazneti si decisivi” pentru a-si proteja suveranitatea si interesele nationale, in urma complexitatii securitatii regionale cauzate de strategia de securitate japoneza.

„Tara noastra va continua sa ia masuri pentru a arata cat de ingrijorati si nemultumiti suntem de incercarea nedreapta si lacoma a Japoniei de a-si realiza ambitiile”, se arata in declaratie.

Ca si in alte tari asiatice, sentimentele anti-japoneze sunt inca adanci in Coreea de Nord din cauza atrocitatilor din timpul razboiului din Japonia. Peninsula Coreeana a fost sub stapanire coloniala japoneza in perioada 1910-1945 iar la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial a fost impartita intr-o Coree de Sud capitalista, sustinuta de SUA si o Coree de Nord socialista, sustinuta de sovietici.

Mass-media de stat din Coreea de Nord critica in mod obisnuit greselile japoneze. In declaratia de marti se mai arata, de asemenea, ca Japonia a provocat „mizerii si dureri incomensurabile poporului coreean” in timpul dominatiei coloniale.

Urmarirea de catre Coreea de Nord a rachetelor cu focos nuclear este o preocupare majora de securitate pentru Japonia, deoarece acestea sunt capabile sa ajunga in arhipelagul nipon, precum si in Coreea de Sud si in SUA continentala. In octombrie, Coreea de Nord a lansat o racheta cu raza medie de actiune asupra Japoniei, fortand Tokyo sa transmita alerte de evacuare si sa opreasca.

Strategia japoneza numeste China, inaintea Coreei de Nord si Rusiei, drept „cea mai mare provocare strategica” privind eforturile de a asigura pacea, siguranta si stabilitatea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: