Kim Jong-un a fost INVINS. Comunismul a MURIT in Coreea de Nord

analize

Incet si in mare tacere, in Coreea de Nord si-au facut aparitia simbolurile clasice ale capitalismului: retele de magazine pline cu marfuri straine, restaurante deschise pana tarziu in noapte si, mai ales, imensele malluri. Cel mai dur comunism din lume isi da obstescul sfarsit.

Revolutia tacuta, asa cum o intituleaza BBC, a fost pornita Kim Jong-il dupa marea foamete din anii ’90, cand a permis micilor fermieri sa pastreze o parte din munca lor, pentru a incuraja cresterea productiei agricole. Aceasta a fost prima faza.

Acum are loc a doua faza, se numeste „30 de masuri in mai”, pentru ca a fost adoptata, fara fanfare, in luna mai a anului trecut. Acum in Coreea de Nord exista capitalisti dupa toate regulile pietei, doar ca inca nu se numesc astfel. Isi pot gestiona si maximiza profitul cum vor, in schimbul unei parti din acesta.

„Acesti intreprinzatori nu au fost acceptati niciodata de guvern. Oficial ei nu exista. Insa multi sunt chiar foarte mari. Sunt companii de transport private, companii de exploatare a carbunelui private si companii de exploatare a aurului”,  a declarat profesorul Andrei Lankov de la Universitatea din Seul.

Lankov a dat exemplul unei companii de carbune, al carei manager angajeaza si concediaza dupa bunul sau plac. Cand exporta, invariabil catre China, pastreaza o parte din profit, iar statului ii plateste o contributie.

strazi coreea

Strada din Phenian, aproape cu nimic diferita de una din Occident. Mai putin trafic, ce-i drept

Incontestabil, capitalismul in Coreea de Nord este in crestere, spune profesorul. „Guvernul din Coreea de NOrd incepe sa admita ca nu este alta cale pentru o economie eficienta in afara incurajarii initiativei private”.

Recent, la Phenian a fost infiintata chiar si o scoala de afaceri. A fost condusa de un om de afaceri elvetian, Felix Abt. „Care ar fi alternativa? Sa le aruncam o bomba atomica, sa-i izolam pana mor de foame? Cel mai bun lucru este sa incurajam oamenii de afaceri sa investeasca si sa se implice. Fortele de pe piata libera sunt cel mai puternic agent alschimbarii”, a spus acesta.

Poate cel mai evident semn al schimbarii sunt aparitia mallurilor. Acestea sunt pline de marfuri, aproape toate provenind din China.

mall coreea A Portrait of North Korea mal coreea 3 mall coreea 4 mall coreea 5

De altfel, China este cea care l-a motivat pe Kim Jong-un sa permita aceste schimbari revolutionare. Comunismul creat de bunicul sau, Kim Ir-sen a murit, el spera ca, dupa modelul marelui sa vecin, va putea sa-si mentina regimul daca viata oamenilor se va imbunatati. Iata si un foarte recent reportaj BBC despre schimbarile cu adevarat revolutionare din Coreea de Nord.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: