externe

Coreea de Nord, esec al lansarii unui satelit-spion. Partidul lui Kim Jong Un ii „critica sever pe functionarii care au facut in mod iresponsabil pregatirile”

Partidul muncitoresc la putere in Coreea de Nord i-a ”criticat sever” pe cei responsabili pentru esecul lansarii unui satelit-spion pe 31 mai, a relatat luni agentia oficiala KCNA, informeaza AFP, citata de Agerpres.

In timpul unei reuniuni plenare care s-a derulat intre 16 si 18 iunie, comitetul central al partidului unic nord-coreean „i-a criticat sever pe functionarii care au facut in mod iresponsabil pregatirile pentru lansarea satelitului” si a cerut o ancheta asupra acestui esec „grav”, potrivit KCNA.

Pe 31 mai, o racheta prezentata de Phenian ca fiind vehiculul de lansare a unui satelit de observatie militara s-a prabusit in Marea Galbena la scurt timp dupa decolare, autoritatile nord-coreene invocand o problema tehnica. Armata sud-coreeana a recuperat ulterior mai multe parti din proiectil.

Aceasta lansare a fost condamnata de SUA, Coreea de Sud si Japonia, care au denuntat o noua incalcare a rezolutiilor ONU ce interzic Coreei de Nord sa lanseze rachete balistice, ale caror tehnologii sunt similare cu cele ale lansatoarelor spatiale.

Comitetul central a ordonat declansarea unei anchete „pentru a analiza in profunzime cauza si lectia de tras din (acest) esec” si a cerut ca un nou satelit-spion sa fie pus pe orbita cat mai repede posibil „pentru a ameliora capabilitatile de strangere de informatii ale Armatei populare coreene”, a mai informat KCNA.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

7 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

12 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

11 ore ago

SUA anunta noi sanctiuni in legatura transferurile de arme dinspre Coreea de Nord spre Rusia

Statele Unite au anuntat joi sanctiuni impotriva a doua persoane si trei companii din Rusia…

11 ore ago

Africa de Sud cere Curtii Internationale de Justitie sa ordone Israelului oprirea ofensivei in Rafah

Africa de Sud a cerut, joi, instantei superioare a ONU sa ordone oprirea ofensivei Israelului…

11 ore ago